Europese beurzen weer in de min door dalende olieprijzen

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag lager gesloten. Een dalende olieprijs zette het sentiment op de beursvloeren onder druk. In Amsterdam ging het aandeel Boskalis hard onderuit, na een afwaardering door ABN Amro.

Beeld anp

De AEX eindigde de handelsdag 0,4 procent lager op 411,96 punten. De Midkap zakte 0,5 procent naar 634,74 punten. Parijs en Frankfurt leverden tot 0,8 procent in. De FTSE in Londen ging 0,4 procent omlaag. De prijs van Brentolie zakte 3,6 procent tot 33,06 dollar per vat.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis stond onderaan de AEX, met een min van 9,7 procent. ABN Amro verlaagde zijn beleggingsadvies. Daarbij gaf de bank aan dat de onderneming last krijgt van de malaise in de oliesector. Ook Aegon behoorde tot de grotere verliezers (zie hiernaast). Verzekeraar Delta Lloyd stond bovenaan, met een winst van ruim 6 procent.

In de Midkap ging BinckBank 5,1 procent omhoog. De onlinebroker koopt de komende anderhalf jaar voor 25 miljoen euro eigen aandelen in. Volgens analisten van ING zal Binck ook na afronding van dit programma nog financiële ruimte hebben voor extra beloningen aan aandeelhouders.

Bodemonderzoeker Fugro en maritiem oliedienstverlener SBM Offshore behoorden tot de grote verliezers bij de middelgrote fondsen, met minnen van respectievelijk 7,7 procent en 3,8 procent. Ook navigatiedienstverlener TomTom zakte flink, met een verlies van 3,6 procent.

Christine Lagarde

Bij de kleinere aandelen was Wessanen uitblinker, met een koerswinst van 8,9 procent. Het natuurvoedingsmiddelenbedrijf boekte vorig jaar een stevige groei en verwacht zijn resultaten in 2016 verder te kunnen verbeteren. Wessanen profiteert van de toegenomen populariteit van biologische en duurzame voedingsmiddelen.

Schiphol heeft de omzet afgelopen jaar maar licht zien dalen, ondanks een fikse verlaging van de havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen. De groei van het verkeer en vervoer compenseerde de tariefsverlaging volledig, liet het luchthavenbedrijf vrijdag weten. De omzet daalde 1 procent tot 1,42 miljard euro. Dat komt met name door de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail. Daarvoor gecorrigeerd was sprake van 1,5 procent groei. De opbrengsten uit havengelden lieten juist een lichte stijging zien, tot 869 miljoen euro.

De nettowinst ging met meer dan een derde omhoog naar 374 miljoen euro. Dat is grotendeels te danken aan een herwaardering van vastgoed ter waarde van 67 miljoen euro, en een boekwinst van 50 miljoen euro op de verkoop van het belang in Schiphol Airport Retail.

Christine Lagarde blijft voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds. Ze is vrijdag unaniem herkozen voor een tweede termijn. Lagarde was de enige kandidaat. De 60-jarige Française werd in 2011 benoemd, en liet in oktober al weten open te staan voor een verlenging. Haar nieuwe termijn van vijf jaar gaat in op 5 juli.

Meer over