Europese beurzen stijgen na nerveuze start

De Europese beurzen hebben vrijdag aan het einde van de ochtend de weg omhoog gevonden. De markten lijken zich daarmee te stabiliseren na een hectische start.

ANP
null Beeld epa
Beeld epa

Het verbod op short selling, dat vrijdag in vier EU-lidstaten werd ingevoerd in de hoop de markten te kalmeren, lijkt daarmee vooralsnog enig effect te sorteren.

Omslaan
'Het herstel ziet er solide uit, maar de markten blijven erg nerveus en het kan ook zo weer omslaan. Vanochtend zagen we de indices ook weer even wegzakken', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

Van Zeijl zei met name moed te putten uit de Franse obligaties, die volgens hem een duidelijke verbetering laten zien waardoor de rente afneemt.

De AEX-index noteerde kort voor het middaguur 1,7 procent hoger op 287,72 punten. De MidKap-index won 2,9 procent tot 482,75 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt noteerden de beurzen tot 2,8 procent hoger.

Grootste daler op de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een verlies van bijna 6 procent na tegenvallende halfjaarcijfers. Verzekeraar Aegon was met een plus van ruim 6 procent de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen.

Verbod
Gisteravond werd bekendgemaakt dat Frankrijk, Italië, België en Spanje het zogenoemde short selling gaan verbieden. Bij short selling verkopen handelaren aandelen die ze nog niet in bezit hebben, in de hoop dat de koersen dalen. De handelwijze werd al eerder bij het begin van de financiële crisis in 2008 door enkele landen korte tijd verboden.

In Parijs, waar vanaf vandaag een verbod op short selling van financiële fondsen geldt, steeg de Franse bank Société Générale 1,5 procent. Concurrent Credit Agricole steeg 0,25 procent en BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, klom 2,5 procent. In de afgelopen dagen lagen de Franse banken flink onder vuur na geruchten over hun financiële gezondheid.

De euro was 1,4254 dollar waard tegen 1,4225 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 85,58 dollar.

Meer over