Europese beurzen starten positief

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen zijn vrijdag hoger geopend in navolging van de positieve omslag op Wall Street donderdag. ,,De meeste mensen zijn het erover eens dat we het dieptepunt van dit jaar niet snel opnieuw zullen bereiken'', zei hoofdeconoom Luc van Hecka van KBC Securities.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam noteerde na ongeveer drie kwartier handelen een winst van 3 punten (1,2 procent) tot 257,09 punten. De MidKap-index van het middensegment steeg met 4,7 punten (1,3 procent) tot 362,07 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tussen de 0,9 en de 1,2 procent.

De financiële sector stond in de belangstelling, nadat de Zwitserse bank UBS bekendmaakte de kapitaalbalans te willen versterken met 3,8 miljard Zwitserse franc (2,5 miljard euro) door de uitgifte van aandelen. Daarnaast zei het concern in het tweede kwartaal te rekenen op een hoger resultaat dan in het eerste kwartaal, hoewel het nog wel verlies zal lijden. Het aandeel won 1,6 procent.

Hogere olieprijs

Verzekeraar Aegon ging in Amsterdam aan de leiding met een plus van 4,7 procent, dankzij een adviesverhoging van de Amerikaanse bank Morgan Stanley.

Grondstofaandelen profiteerden van de hogere olieprijs. Deze steeg met 1,1 procent tot 71 dollar per vat. BP in Londen noteerde een plus van 0,7 procent. In Amsterdam noteerde Shell een plus van 1,4 procent. Staalconcern ArcelorMittal won 1,8 procent.

Beetje geluk

,,Met een beetje geluk sluiten we vandaag boven de 255 punten en kunnen we volgende week ook weer naar boven gaan kijken'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Beleggers in Europa werden geïnspireerd door de positieve omslag op Wall Street donderdag. Hiervoor circuleerden uiteenlopende verklaringen. Sommigen zeiden dat het kwam door het goed verlopen verhoor van voorman Ben Bernanke van de Federal Reserve over zijn rol bij de verkoop van de bank Merrill Lynch aan Bank of America.

Gunstige cijfers

Anderen zochten een verklaring bij een veiling van Amerikaanse staatsobligaties. De hoogte van de rente viel beleggers mee. Weer anderen denken dat het door gunstige cijfers uit de consumentengerelateerde sector kwam. Onder meer detailhandelaar Bed, Bath & Beyond maakte gunstige cijfers bekend.

,,Het wordt steeds duidelijker dat de consument zich actiever op begint te stellen'', zegt Rob Koenders, die zelf denkt dat de positieve omslag een technische oorzaak had.

De euro noteerde vrijdagochtend op 1,4050 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt nog op 1,3940 dollar.

Meer over