Europese beurzen met verlies begonnen

AMSTERDAM (ANP) - Koersdalingen op Wall Street en in het Verre Oosten zorgden donderdagochtend voor een negatieve stemming op de Europese beursvloeren. Beleggers namen een afwachtende houding aan in de aanloop naar het rentebeluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag.

De markt verwacht niet dat de ECB de rente zal wijzigen en is vooral benieuwd naar het begeleidende commentaar van president Jean-Claude Trichet. ,,We kijken uit naar wat hij te zeggen heeft over de huidige markt en wat hij vindt van de ontzettend sterke euro'', zei Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer.

Na ongeveer drie kwartier stond de AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, op 538,53 punten. Dat betekent een verlies van 2 punten, ofwel 0,4 procent. De MidKap-index zakte eenzelfde percentage tot 724,85 punten. De Londense FTSE-100 was een fractie lager, terwijl de CAC-40 in Parijs en de DAX in Frankfurt rond de 0,5 procent verloren.

Alle chipfondsen op verlies

Bijna alle fondsen in de AEX verloren terrein. De chipmachineproducent ASML stond onderaan. Het aandeel verloor 2,5 procent. Vrijwel alle chipfondsen in Europa stonden op verlies. Op Wall Street was de halfgeleidersector woensdag ook al uit de gratie. Dat kwam door een negatief rapport van zakenbank Morgan Stanley over Intel en AMD. De bank verwacht een heftige prijzenoorlog in de sector.

ASMI, een toeleverancier aan de chipindustrie, ging tegen de trend in 1,1 procent omhoog. Het aandeel was intrek door het nieuws dat de Amerikaanse bank Goldman Sachs een belang in de onderneming heeft genomen van ruim 5 procent.

Tomtom

TomTom, een producent van navigatieapparatuur, stond onderaan met een verlies van 2,5 procent. Het aandeel is sinds het begin van de week ongeveer 16 procent van zijn beurswaarde verloren. Beleggers vrezen dat TomTom in een overnamestrijd om TeleAtlas verwikkeld raakt met zijn Amerikaanse concurrent Garmin. TomTom heeft in juli een bod uitgebracht op deze leverancier van digitale kaarten.

Het verlies van de AEX werd enigszins beperkt door koerswinsten van de zwaarwegende financials. ABN Amro, Fortis en Aegon klommen tussen de 0,4 en 0,9 procent. Deze week loopt de termijn af waarin beleggers hun aandelen kunnen aanbieden. Het is zo goed als zeker dat het bankenconsortium van Banco Santander, Royal Bank of Scotland en Fortis de nieuwe eigenaar van de Nederlandse bank wordt.

Op de valutamarkt noteerde de euro donderdagochtend op 1,4095 dollar tegen 1,4080 dollar bij het slot van de beurzen in Europa woensdag.

Meer over