Europese beurzen leveren deel van de winst in

AMSTERDAM (ANP-AFX) - De toonaangevende Europese effectenmarkten moesten dinsdag een klein deel van de winsten inleveren nadat Wall Street aarzelend van start ging.

De beleggers in de Verenigde Staten deden het voorzichtig aan in afwachting van toespraken van enkele hoge functionarissen van het stelsel van centrale banken (Federal Reserve) later op de dag.

In het laatste handelsuur stond de AEX-index een half procent hoger op 508,77 punten. De MidKap-index won 0,4 procent op 717,84 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen rond de 0,2 procent vooruit, terwijl Londen 0,7 procent klom.

Banken

Het aandeel SBM Offshore liet dinsdagmiddag een plotselinge daling zien van 0,9 procent. De aanleiding was de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley die 2,4 miljoen aandelen van de maritieme dienstverlener verkoopt. ,,Een behoorlijke pluk'', merkte Marvin Lambert, handelaar bij Kempen & Co op.

De AEX-index werd vooral gestuwd door koersstijgingen van de zwaarwegende financiële waarden. Fortis, ABN Amro en ING werden tussen de 0,6 tot 1,3 procent meer waard. ING stond positief in de belangstelling nadat de zakenbank UBS zijn klanten adviseerde het aandeel te kopen. Ook Vedior, Buhrmann en Unilever, die donderdag hun jaarcijfers bekendmaken, deden het goed. Deze fondsen stegen tussen de 1,3 en 1,7 procent.

Groeidoelstellingen

Het uitzendbedrijf USG ging aan kop in de MidKap met een winst van 3,3 procent. ABN Amro heeft zijn advies voor de uitzender verhoogd tot kopen. Daarnaast heeft de zakenbank KBC het koersdoel voor het aandeel naar boven bijgesteld.

Op de beurs in Londen werd de oliemaatschappij BP 1,4 procent lager gezet. Beleggers waren niet gecharmeerd van het bericht dat het concern zijn groeidoelstellingen naar beneden heeft bijgesteld. Ook lieten beleggers aandelen Shell (min 0,1 procent) links liggen. Een verder opgelopen olieprijs kon geen steun bieden aan de oliefondsen.

Overnamespeculaties

Op de lokale markt in Amsterdam sprong het aandeel HITT in het oog met een koerswinst van bijna 9 procent. De producent van verkeersbegeleidingssystemen was het middelpunt van overnamespeculaties, maar de directie deed alsof haar neus bloedde. ,,Wij praten met alle partijen'', aldus financieel directeur John van Asperen. En: ,,Als het goed is voor het bedrijf, is alles bespreekbaar.''

Het chipbedrijf Besi (min 3,9 procent) was de grootste verliezer in Amsterdam, ondanks dat het bedrijf vorig jaar uit de verliezen is gekropen. Volgens Rabo Securities is het aantal nieuwe orders in het vierde kwartaal echter teleurstellend.

De euro noteerde 1,2955 dollar vergeleken met 1,2930 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa maandag.

Meer over