Europese beurzen krabbelen op na macrocijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen krabbelden op vrijdagmiddag wat op door een gunstig macrocijfer uit de Verenigde Staten. De detailhandelsverkopen stegen vorige maand sterker dan verwacht, een indicatie dat consumenten niet beknibbelden op hun uitgaven in winkels.

Ook werd duidelijk dat de producentenprijzen in september meer stegen dan analisten hadden verwacht. Om vier uur wordt nog een belangrijk macrocijfer bekend. Het gaat om het consumentenvertrouwen gemeten door de universiteit van Michigan.

De AEX-index, de graadmeter van hoofdfondsen in Amsterdam, stond kort na de positieve opening van Wall Street op 556,72 punten. Dat betekende een verlies van 0,2 procent. De MidKap-index voor middelgrote fondsen noteerde 0,8 procent lager op 731,21 punten. De indices in Frankfurt en Londen verloren respectievelijk 0,5 en 0,4 procent. Parijs ging met 0,9 procent achteruit.

Tegenvallers

Heijmans was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurs in Amsterdam. Het aandeel van het bouwbedrijf kelderde bijna 18 procent. De reden was een winstwaarschuwing die Heijmans de wereld instuurde. Het bedrijf heeft last van tegenvallers bij projecten die twee jaar geleden zijn aangenomen bij de Nederlandse bouwdivisie.

De noodlijdende fabrikant van sportwagens Spyker Cars was met een winst van 2,9 procent de sterkste stijger op het Damrak. Beleggers stappen weer in het aandeel na de verkoop van het Formule 1-team. Het biotechnologiebedrijf OctoPlus was met een plus van 8,2 procent ook een sterke stijger. De koers van het aandeel schoot in de ochtenduren omhoog, maar een deel van die winst smolt in de middaguren weg. Het bedrijf maakte bekend een stap verder te zijn gekomen in het onderzoek naar de behandeling van patiënten met chronische hepatitis C.

Strategische heroriëntatie

Na twee achtereenvolgende dagen van forse koersstijgingen, was AND International Publishers met 9 procent een van de sterkste dalers. De producent van digitale wegenkaarten steeg woensdag en donderdag na de aankondiging van een strategische heroriëntatie.

Handelsonderneming Hagemeyer was met 3,7 procent de sterkste stijger in de AEX. Aandeelhouder Orbis gaf donderdagavond aan het indicatieve overnamebod van Sonepar van 2,5 miljard euro op Hagemeyer te laag te vinden. De euro was vrijdagmiddag 1,4175 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,4225 dollar.

Meer over