Europese beurzen beginnen met flink verlies

De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdagochtend met een flink verlies begonnen. Ook de andere Europese effectenmarkten openden in de min. Het uitblijven van een overtuigend herstel op de Chinese beurzen en de lagere slotstanden op Wall Street zorgden voor een negatieve stemming onder beleggers.

Een handelaar op de beursvloer in New York. Beeld afp
Een handelaar op de beursvloer in New York.Beeld afp

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 1,8 procent lager op 428,77 punten. De MidKap zakte 1,3 procent naar 637,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 1,4 tot 1,7 procent.

Alle 25 fondsen in de AEX stonden in het rood. Grootste daler was digitaal beveiliger Gemalto met een min van ruim 3 procent. In de MidKap sloot uitzender USG People de rij met een verlies van 4 procent. Enige stijger was chemicaliëndistributeur IMCD met een plus van 0,3 procent.

Chinese beurzen tonen enig herstel

De Chinese aandelenbeurzen toonden woensdag een voorzichtig herstel, na de enorme verliezen van eerder deze week. In een wisselvallige sessie stond de beurs van Shanghai bij aanvang van de middaghandel op een winst van 2 procent. In de afgelopen twee handelsdagen verloor de Chinese hoofdindex ruim 15 procent. De kleinere Shenzhen Composite steeg woensdag 0,8 procent.

De Chinese centrale bank nam dinsdag een reeks maatregelen om de verdere crash van de aandelenbeurzen in het land te voorkomen. De rente werd voor de vijfde keer sinds november vorig jaar verlaagd en de kapitaaleisen voor banken werden versoepeld. Of die stappen voldoende zijn moet nog blijken.

Elders in de regio toonden de beurzen ook enig herstel. De All Ordinaries in Sydney klom 0,6 procent en in Hongkong steeg de Hang Seng-index tussentijds 0,1 procent. De Kospi in Seoul dikte 2,6 procent aan door de hoop op een herstel in China, de belangrijkste handelspartner van Zuid-Korea.

De Nikkei-index in Tokio veerde eveneens op, nadat een dag eerder opnieuw een fors verlies moest worden geïncasseerd. De hoofdgraadmeter van de beurs in Japan sloot 3,2 procent in de plus op 18.376,83 punten. De Nikkei doorbrak daarmee een zesdaagse verliesreeks waarin bijna 14 procent aan waarde verdampte. Vooral de Japanse bankaandelen en exportbedrijven werden weer opgepikt na de recente koersafstraffingen.

Hoe kan China haar economie oppeppen?

De beurzen herstelden zich dinsdag na een ingreep van de Chinese centrale bank. Maar zal die ook effect hebben op de Chinese economie en wat kan er nog meer worden gedaan?

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over