Europeaan voor het eerst - even - rijkste ter wereld

Voor het eerst in mogelijk bijna anderhalve eeuw was een ­Europeaan weer even de rijkste ter wereld. De Spanjaard Amancio Ortega ­Gaona stak afgelopen vrijdag Microsoft-oprichter Bill Gates naar de kroon op 's werelds oudste en meest bekende lijst der allerrijksten, die van het zakentijdschrift Forbes. De Amerikaanse Dagobert Ducks die sinds de eerste publicatie altijd aan kop stonden, moesten even slikken.

Amancio Ortega Beeld epa
Amancio OrtegaBeeld epa

De eigenaar van het Spaanse conglomeraat Inditex (Industria de Diseño Textil) - moeder van de kledingketens Zara en Massimo Dutti - was vrijdag goed voor een vermogen van 79,9 miljard dollar (72,5 miljard euro). Dat was te danken aan de koersstijging van het aandeel Inditix op vrijdag. Later evenwel stegen ook de koers van Gates' Microsoft en die van de dollar weer, zodat de Amerikaan aan het einde van de vrijdag in de VS de Spanjaard in de Forbes-lijst weer voorbijgestak. Uiteindelijk was Gates' vermogen toen goed voor 79,3 miljard dollar en dat van ­Ortega 'slechts' voor 78,5 miljard dollar.

Maar dat Amancio Ortega Gates nu op de huid zit is een teken aan de wand dat rijkdom niet alleen hoeft te komen van de financiële of ict-sector, maar ook nog altijd in een traditionele bedrijfstak als textiel kan worden vergaard. De koers van het aandeel Inditex is dit jaar al met zo'n 40 procent gestegen. Dat heeft enerzijds te maken het herstel van de Spaanse economie, waardoor de beurs van Madrid dit jaar een van de best presterende in de wereld is geworden. Anderzijds hangt het ook samen met de snelle expansie van de modeketen Zara.

Forbes publiceerde zijn allereerste rijkenlijst in 1918. Toen stonden er nog maar dertig namen op, allemaal Amerikanen. Oliemagnaat John D. Rockefeller stond nummer één, met een vermogen van 1,2 miljard dollar. Andere namen die toen op de lijst stonden, waren die van de Andrew Carnegie, Henry Ford, John Jacob Astor, William K. Vanderbilt, Daniel Guggenheim, Pierre ­Dupont en George Eastman.

null Beeld anp
Beeld anp
Bill Gates Beeld afp
Bill GatesBeeld afp

Forbes-toptien op 25-10

1.Bill Gates, Microsoft, $ 79,4 mld.
2. Amancio Ortega, Inditex, 78 mld.
3. Warren Buffett, belegger, 64,6 mld.
4. Carlos Slim, telecom, 62,5 mld.
5. Jeff Bezos, Amazon, 52,8 mld
6. Larry Ellison, Oracle, 47,6 mld.
7. Mark Zuckerberg, Facebook, 44,7 mld.
8. Charles Koch, diversen, 43,3 mld.
9. David Koch, diversen, 43,3 mid.
10. Liliane Bettencourt, L’Oréal, 42,9 mld.

Tumultueuze beursklimaat

Forbes verwacht dat Gates en Amancio Ortega door het tumultueuze beursklimaat de komende weken nog veelvuldig stuivertje zullen wisselen. Volgens het Amerikaanse blad wekt ­Ortega's conglomeraat inmiddels de jaloezie op van de hele mondiale detailhandel, omdat het ondanks de opkomst van de onlineverkopen zijn positie weet te versterken. 'Het is een bedrijf dat kleding kan ontwerpen, fabriceren, verschepen en verkopen binnen enkele dagen, waardoor de winkels steeds inhaken op de laatste trends.'

De prestatie van Ortega is nog indrukwekkender als wordt bedacht dat de koers van de euro is gedaald ten opzichte van de dollar, waarin de Forbes-lijst is uitgedrukt. Ortega steekt de dividenden die hij jaarlijks opstrijkt vooral in vastgoed. Onlangs kocht hij nog een groot aantal gebouwen in Miami. Zijn vastgoeddochter Pontegadae Immobiliaria heeft nu vijf miljard euro aan vastgoedbezittingen die zijn verspreid over de hele wereld.

Bill Gates werd in 1995 voor het eerst de rijkste persoon op de wereld. Daarna heeft hij vijftien van de twintig jaar die positie bezet. Alleen superbelegger Warren Buffett en de Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim Hélu waren hem enige keren de baas.

Meer over