Europa wil lering trekken uit gasconflict

De Europese Unie wil lering trekken uit het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne, waardoor de gastoevoer naar sommige EU-landen tot wel de helft afnam....

De EU wil de aanvoer spreiden, waarbij vloeibaar gas (LPG) uit Turkije een belangrijke aanvulling kan zijn. ‘We moeten ook blijven werken aan nieuwe pijpleidingen, zoals tussen Duitsland en Rusland’, zei minister Bartenstein (Economische Zaken) van huidig EU-voorzitter Oostenrijk woensdag na beraad van energie-experts uit de 25 EU-landen.

Nu komt 25 procent van het verbruikte gas in Europa uit Rusland. Omdat de gasvoorraad in de Noordzee slinkt, raakt de EU steeds afhankelijker van import.

Europees Commissaris Piebalgs (Energie) hoopt mede hierom dat Europeanen zuiniger omgaan met energie: ‘Hoe meer we verbruiken, hoe afhankelijker we worden van andere landen’.

De Letse commissaris zal voor maart een energienota opstellen voor de regeringsleiders van de EU-landen. Die kunnen dat in maart gezamenlijk bespreken. Later dit jaar doet hij dan concrete voorstellen. Die zullen ook betrekking hebben op olie, waarvoor Europa ‘afhankelijk is van landen die niet altijd zo stabiel zijn als we zouden wensen’, zei Piebalgs.

Het is voor de Europees Commissaris al wel duidelijk dat Brussel meer macht moet krijgen over de Europese energie. Nu regelen de landen en bedrijven zelf hun aanvoer en verkoop. ‘In werkelijkheid is meer coördinatie nodig op EU-niveau. Dat blijkt maar weer met dit gasconflict dat meerdere landen heeft geraakt’, aldus Piebalgs.

De EU-politici hadden de laatste dagen achter de schermen veel contact gehad met de Russische en Oekraïense vertegenwoordigers. Ze noemden de overeenkomst ‘goed nieuws’ en weigerden een schuldige aan te wijzen: ‘Rusland toonde zich de laatste jaren een betrouwbare partner en we verwachten dat het land dat ook de komende jaren blijft’, aldus de Oostenrijker Bartenstein.

Het incident heeft niet geleid tot een hogere gasprijs, verzekerde eurocommissaris Piebalgs. De gasprijs is gerelateerd aan de olieprijs, verklaarde hij. De afnamecontracten lopen bovendien vaak over langere tijd.

Meer over