Euronext viert 'beste jaar ooit'

De desastreuze koersval in de eerste twee weken van het nieuwe jaar maakt de beursorganisatie in Amsterdam niet zenuwachtig. 'Beleggen is soms topsport', zei directeur Maurice van Tilburg van Euronext Amsterdam vrijdagavond in zijn nieuwjaarsspeech. 'En soms heb je tegenwind. Je moet ambitie hebben, af en toe ook stalen zenuwen maar ook uithoudingsvermogen.'

Peter de Waard
Euronext haalde vorig jaar veel nieuwe noteringen binnen, met een totale beurswaarde van 35 miljard euro. Beeld ANP
Euronext haalde vorig jaar veel nieuwe noteringen binnen, met een totale beurswaarde van 35 miljard euro.Beeld ANP

De beursorganisatie heeft een meer dan goed 2015 achter de rug. Het handelsvolume steeg met liefst 30 procent tot 2,2 miljard euro per dag. De beurs haalde ook een groot aantal nieuwe noteringen binnen, met een totale beurswaarde van 35 miljard euro. De herintroductie van ABN Amro, de op een na grootste beursgang van Europa en de vijfde van de wereld in 2015, verliep in Amsterdam zonder enige hapering.

Het aantal financiële producten dat op de 25 AEX-fondsen is gericht, zoals opties, futures en trackers, steeg met 58 procent tot 2158. Daarnaast stegen de koersen voor het vierde achtereenvolgende jaar. Hierdoor is een notering op het Damrak weer concurrerend geworden voor private equity - investeringsfondsen die bedrijven opkopen omdat de markt ze te laag waardeert of een beursnotering te omslachtig is. 'Volgens de ING Equity Markets Review hadden we ons beste jaar ooit', aldus Van Tilburg, die in februari vorig jaar aantrad.

Maurice van Tilburg, CEO Euronext Amsterdam met Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur van ABN. Beeld anp
Maurice van Tilburg, CEO Euronext Amsterdam met Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur van ABN.Beeld anp

Hij mocht ook de prijzen uitdelen aan de fondsen die vorig jaar het best hadden gepresteerd: AND International Publishers met een koerswinst van 178 procent op de lokale markt, Wessanen met een koerswinst van 78 procent in de Small Cap-index, het biotechbedrijf Galapagos met een winst van 266 procent in de Midkap-index en Randstad met een winst van 44 procent binnen de AEX.

Bestuursvoorzitter Jacques van den Broek van uitzendconcern Randstad stelde in zijn dankwoord dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is met de ontwikkeling van het Nederlandse bedrijfsleven. Nederland telt relatief veel startende ondernemingen, maar weinig ondernemingen die echt doorgroeien. Veel bedrijven blijven nu steken op tussen de 25 tot 50 werknemers.

NL 2025

Hier moet iets aan worden gedaan, zo meent Van den Broek. Hij is onder meer lid van de club NL 2025, die bedrijven wil helpen met die doorgroei.

Verdere groei is ook een van de uitdagingen waar de beurs in 2016 voor staat, benadrukte Van Tilburg. Er liggen echter ook andere uitdagingen te wachten. Er komt veel nieuwe regelgeving op de beurs af. Zoals veel zwaardere licenties voor handelaren, iets wat vooral voor kleine handelaren een probleem kan vormen. Daarnaast zal de commissie-Van Manen in februari advies uitbrengen over mogelijke aanpassing van de code voor goed bestuur.

Er is enige vrees dat die vernieuwde code kan leiden tot vermindering van de zeggenschap van aandeelhouders. Maurice van Tilburg: 'Als beurs vinden we het belangrijk met alle stakeholders tot een code te komen die bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van het Nederlandse investeringsklimaat. Een code die ten goede komt aan zowel genoteerde ondernemingen als beleggers.'

Meer over