Euronext maakt vliegende start als zelfstandig beursfonds

Euronext, de exploitant van de beurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon, heeft zelf een vliegende herstart als beursfonds gehad.

null Beeld
Beeld

Euronext boekte in 2014 een nettowinst van 118,2 miljoen euro. Hiermee overtroefde de beursorganisatie de verwachtingen van analisten die met een winst van iets minder dan 100 miljoen euro rekening hadden gehouden. In 2013 was de winst 87,5 miljoen euro. Ook de omzet steeg aanzienlijk: met 18 procent tot 458,5 miljoen euro.

Euronext kwam in 2014 weer op eigen benen te staan na de overname van de beursorganisatie NYSE Euronext door het Amerikaanse concern Intercontinental Exchange (ICE). ICE besloot de New York Stock Exchange - de bekende beurs op Wall Street - en de Londense derivatenbeurs Liffe te houden, maar stootte Euronext weer af vanwege gebrek aan groeiperspectieven.

Maar Euronext heeft die verwachting gelogenstraft. Sinds de beurs op eigen benen is komen te staan, is de koers gestegen van 20 euro naar 33,99 euro. Alleen al gisteren kwam er na de publicatie van de goede cijfers 6,1 procent bij.

Euronext profiteert van het gunstige beursklimaat, de hoge handelsvolumes en de alsmaar stijgende koersen die ook leiden tot een aanwas van nieuwe beursfondsen. Dat levert Euronext meer geld op, net als de verkoop van de realtime marketingdata (koersinformatie) aan handelaren. Ook verdient Euronext geld aan de afwikkeling van transacties.

Aandeelhouders krijgen een dividend van 0,84 euro per aandeel uitgekeerd over 2014. Bestuursvoorzitter Dominique Cerutti van de beursorganisatie toonde zich optimistisch over het lopende jaar. Hij verwacht een groeiend aantal nieuwe noteringen. In Amsterdam kregen onder meer distilleerderij Bols en brillenverkoper Grand Vision dit jaar al een notering. Daar kwam gisteren met het Franse vastgoedfonds Klepierre, dat eerder het Nederlandse Corio kocht, nog een bij.

Cerutti wil de winst ook opvoeren door verdere kostenbesparingen. Eerder werd al een kostenbesparing aangekondigd van 60 miljoen euro. Dat zal worden opgevoerd worden tot 80 miljoen euro op jaarbasis in 2016. In de toekomst zal 50 procent van de winst als dividend worden uitgekeerd.

Wat de personele consequenties zijn van deze nieuwe besparingen wilde Cerutti niet vertellen.

undefined

Meer over