Euro levert minister Zalm 5 miljard extra op

De Nederlandsche Bank maakt vijf miljard gulden over aan minister Zalm van Financiën. De reserves van de bank kunnen omlaag in verband met de komst van de euro....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De staat ontvangt deze meevaller omdat het de enige aandeelhouder is. Volgens de Europese regelgeving moet het geld worden gebruikt voor vermindering van de staatsschuld, en niet voor financiering van de uitgaven.

De meevaller onstaat doordat De Nederlandsche Bank (DNB) zijn balans heeft opgeschoond. De balansmethodiek van de centrale banken moet op 1 januari gelijk zijn aan die van de Europese Centrale Bank. Op de bankbalans bleek teveel eigen vermogen aanwezig.

Dit vermogen bedraagt 28 miljard gulden en dat is gelijk aan 3,6 procent van het nationaal inkomen. In de ander eurolanden is een reserve van 2,9 procent van het nationaal inkomen gebruikelijk. Volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank is het eigen vermogen nu op peil.

B. Scholtens, docent monetaire economie aan de Universiteit van Amsterdam, vraagt zich af waarvoor De Nederlandsche Bank nog vermogen nodig heeft. Wanneer de Economische Centrale Bank (ECB) het monetaire beleid van De Nederlandsche Bank overneemt, kan het overgrote deel van de 80 miljard gulden op de bankbalans volgens hem in de schatkist vloeien. 'Zelfs als de ECB het monetaire beleid decentraal door de nationale banken laat uitvoeren, heeft De Nederlandsche Bank maar 25 miljard gulden nodig voor het monetair beleid'.

Volgens Scholtens zou DNB-president Wellink, zonder aan monetaire slagkracht te verliezen, nog 55 miljard gulden extra kunnen overmaken aan Zalm. 'Dát zou pas een mooie meevaller opleveren.' Scholtens vindt het psychologisch niet sterk van DNB dat dit voordeel van de Europese Monetaire Unie niet meteen wordt geïncasseerd.

Meer over