Euforie door massaontslag

Welhaast eufoor reageerden beleggers op de daadkracht bij Ford. De uitbater van merken als Ford, Lincoln, Jaguar, Volvo, Land Rover en Aston Martin verkeert al jaren in problemen....

Beleggers vonden het prachtig. De koers van Ford steeg 5procent en concurrenten volgden op de voet. General Motors, 'swerelds grootste autofabrikant, opgenomen in de Dow Jones-index,sloot 8,63 procent hoger.

Ander nieuws dat beleggers behaagde kwam van supermarkten. Desupermarktonderneming Albertson's wordt voor 17,4 miljard dollar(inclusief schulden) gekocht door een consortium met daarin ondermeer concurrent Supervalu. Exclusief schulden komt hetovernamebedrag uit op 9,7 miljard dollar. Aandelen Albertson'sstegen bijna 5 procent, terwijl aandelen Supervalu ruim5 procent wonnen.

Het slechte nieuws kwam van een bank. Bij Bank of America, deop een na grootste bank van de Verenigde Staten, is de nettowinstin het laatste kwartaal van vorig jaar gedaald van 3,82 miljardtot 3,77 miljard dollar. De winstdaling, waarmee analisten geenrekening hadden gehouden, is de eerste in ruim vier jaar tijd.

Intel, 's werelds grootste chipproducent, was met 1,93 procentde sterkste daler in de Dow Jones-index. Aanleiding was de lagereaanbeveling die een bank afgaf.

Per saldo herstelde de Dow iets van de rappe daling opvrijdag. Toen sloot de index met het grootste dagverlies,tweehonderd punten, in ruim twee jaar. De Dow sloot 0,20 procentof 21,38 punten hoger op 10.688,77. Technologie-index Nasdaq won0,3 procent op 2248,47.

Meer over