EU verbiedt hoge boete op aflossen van hypotheek

Banken mogen nieuwe hypotheekbezitters niet langer een hogere boete dan nodig opleggen als ze versneld hun schuld willen aflossen. Daartoe zijn nieuwe Europese regels ingevoerd die sinds 14 juli van kracht zijn.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Banken rekenen kosten als huizenbezitters hun hypotheekcontract voortijdig willen verbreken door versneld hun woningschuld af te lossen, bijvoorbeeld voor een lager rentepercentage. Dat gaat niet alleen om de gemiste rentebetalingen, maar ook om gederfde winst. Hoe de hoogte van die boete precies wordt bepaald, is niet altijd duidelijk.

In het vervolg mogen banken alleen nog een boete rekenen voor de werkelijke kosten die zijn ontstaan doordat (een deel van) de hypotheek vervroegd wordt afbetaald, dat wil zeggen de gemiste rentebetalingen. Ook moeten ze meer duidelijkheid geven over de kosten die ze berekenen.

Wat de nieuwe regels huizenbezitters kunnen opleveren is nog niet bekend. Het CDA wil dat het kabinet snel in kaart brengt hoe de banken de nieuwe regels doorvoeren, meldt het AD. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) gaat minister Jeroen Dijsselbloem de Autoriteit Financiële Markten vragen nadere regels te stellen aan de boeteberekening, waardoor deze transparant en controleerbaar wordt. De VEH onderzoekt zelf van de belangrijkste hypotheekverstrekkers hoe ze de Europese regels toepassen.

Nederlandse Vereniging van Banken

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verandert er weinig in de praktijk. Veel banken zouden zich al aan de nieuwe regels houden en de ruimte om kosteloos af te lossen is volgens de NVB voor de meeste hypotheekhouders genoeg. Afhankelijk van de bank mag een huizenbezitter jaarlijks maximaal 10 tot 20 procent van het originele bedrag boetevrij aflossen.

Meer over