EU-landen voor fikse boete Microsoft

De EU-lidstaten hebben Europees commissaris Monti (concurrentiebeleid) de vrije hand gegeven om Microsoft een grote boete op te leggen....

Monti wil de recordboete opleggen omdat Microsoft internetters op onredelijke manier naar haar eigen producten zou hebben geleid. Zo zou veel software op pc's alleen naar Microsoft-producten verwijzen. Hij noemt het gedrag van de Amerikaanse softwaregigant schadelijk voor de concurrentie binnen de Europese Unie. Gesprekken over een schikking liepen vorige week op niets uit. Monti stelt zijn collega's in de Europese Commissie woensdag voor om Microsoft een fikse boete op te leggen.

De boete kan enkele honderden miljoenen euro's bedragen. Theoretisch kan het bedrag zelfs oplopen tot 3 miljard euro, ofwel 10 procent van de jaaromzet. Maar Monti heeft steeds gezegd vooral te streven naar een verandering in Microsofts gedrag in plaats van de maximale boete. Voor Microsoft zelf is een Europese boete van honderden miljoenen overigens geen ramp. Het bedrijf heeft ruim 40 miljard dollar in kas, meer dan welk bedrijf ook ter wereld.

De actie van de Europese Commissie volgt op een geruchtmakend Amerikaans proces tegen Microsoft rond 2000. In die zaak draaide het vooral om het gedrag tegen concurrent Netscape. Een rechter gebood Microsoft aanvankelijk om zich op te splitsen, maar een hogere rechter draaide dat terug. Die nam genoegen met een schikking.

Bij de Europese zaak gaat het nu om de Windows-versie voor servers die pc's met elkaar verbinden, en de koppeling van Windows met het programma Media Player, die internetters onder meer muziek laat afspelen.

Meer over