EU akkoord met slachtprogramma voor jonge biggen

De Europese Unie heeft minister Van Aartsen van Landbouw maandag toesemming gegeven voor het opkopen en afmaken van in totaal 500 duizend biggen van nul tot drie weken oud....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het vernietigen van de jonge dieren, dat eerder zowel in boerenkring als bij de oppositie in de Tweede Kamer op kritiek stuitte, gebeurt in het kader van de maatregelen tegen de varkenspest. Met het afmaken van de beesten wil de overheid de overbevolking van de varkenshokken in Zuid-Nederland tegengaan.

Die overbevolking is mede het gevolg van het vervoersverbod voor varkens in de regio. Het ministerie van Landbouw hoopt door het verbod de verspreiding van de varkenspest tegen te gaan. Landbouw heeft dit verbod overigens met drie weken verlengd.

De veehouders zijn gekant tegen het afmaken van de jonge biggen, omdat hierdoor de melkgift van het moederdier ontregeld raakt, en daardoor ook haar vruchtbaarheid. De varkensfokkers vrezen dat het aantal geboorten van biggen zal afnemen, en daarmee ook de inkomsten.

De boerenorganisatie LTO-Nederland is nog steeds erg ongelukkig met de voorgenomen maatregel. De directe noodzaak voor het vernietigen van de jonge beesten is niet aanwezig, aldus H. Boelrijk, secretaris van de LTO-vakgroep varkenshouderij.

Ondanks de strenge maatregelen tegen de varkenspest zijn maandag opnieuw vier gevallen van besmetting bekend geworden. Het betreft varkenshouderijen in Noord-Brabant. Het totaal aantal varkenspestgevallen sinds het begin van de epidemie drie maanden geleden is daarmee opgelopen tot 150.

Meer over