Ericsson wil machtsgreep Nokia bij Symbian blokkeren

De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur Ericsson wil er alles aan doen om te voorkomen dat concurrent Nokia de macht grijpt bij Symbian....

Een woordvoerster van Ericsson bevestigde maandag een bericht in de Britse zakenkrant Financial Times dat Ericsson zijn belang in Symbian gaat vergroten. Uiteindelijk wil het concern ook de andere partners in de softwareproducent, waaronder Panasonic, Samsung en Siemens, ertoe bewegen extra aandelen te kopen om Nokia te dwarsbomen.

Nokia bereikte in januari dit jaar een akkoord met een andere aandeelhouder, het Britse Psion, om een belang van 31,1 procent over te nemen voor 136 miljoen pond (203 miljoen euro). Daarmee zouden Finnen een belang van 63,3 procent krijgen, maar de andere partners hebben nog een voorkooprecht.

Symbian is door grote fabrikanten van telecomapparatuur opgezet om een alternatief te kunnen bieden voor de pogingen van de Amerikaanse softwaregigant Microsoft om zijn dominantie in besturingssystemen te verplaatsen naar mobieltjes. Nokia is tot dusver de grootste afnemer van het Symbian-systeem voor zijn 'smartphones'.

Ericsson is bang dat Nokia de Britse onderneming naar zijn hand gaat zetten. ,,Zij moeten onder de 50 procent uitkomen, anders wordt het een Nokia-platform'', aldus bestuursvoorzitter Carl-Henric Svanberg in de Financial Times.

Ericsson is na Nokia de grootste aandeelhouder van Symbian met 17,5 procent van de aandelen. Met hulp van Sony, dat samen met Ericsson mobieltjes op de markt zet, kan dit 27,6 procent worden. Als alle partners hun rechten uitoefenen kan Nokia slechts op 46,7 procent uitkomen.

Meer over