Nieuws

Erfgenamen Samsung geven topkunst weg, in de hoop dat ze minder erfbelasting hoeven te betalen

Een Picasso, een Monet, een Chagall. Het zijn slechts enkele van de 23 duizend kunstwerken die de erfgenamen van voormalig Samsung-baas Lee Kun-hee gaan weggeven. In de hoop de erfbelasting van ruim 12 biljoen won (8,9 miljard euro) te verlagen, doneert de Zuid-Koreaanse familie een groot deel van haar kunstcollectie aan de staat.

De toenmalige Samsung-topman Lee Kun-hee in 2016. Hij overleed een halfjaar geleden.  Beeld Getty
De toenmalige Samsung-topman Lee Kun-hee in 2016. Hij overleed een halfjaar geleden.Beeld Getty

De in oktober 2020 overleden Kun-hee was de rijkste man van Zuid-Korea. Het vermogen van de zoon en opvolger van Samsung-oprichter Lee Byung-chul wordt geschat op 25,5 biljoen won (19 miljard euro). De 12 biljoen won die de erfgenamen aan erfbelasting moeten gaan betalen is drie keer meer dan al hun landgenoten vorig jaar bij elkaar aan erfbelasting moesten afdragen.

Waarde kunstcollectie

De Lee’s gaan de kunstwerken doneren aan twee nationale musea, naar eigen zeggen ter nagedachtenis aan Kun-hee’s liefde voor kunst. De Samsung-voorzitter verzamelde werken van onder anderen Picasso, Monet en Dalí. De Giacometti’s en Rothko’s van Lee blijven in de familie. De totale waarde van de kunstcollectie wordt geschat op bijna 1,5 miljard euro. Vorige maand pleitten voormalige ministers al voor kunstdonaties van de familie in ruil voor lagere erfbelasting.

Een deel van de kunst mag dan de deur uitgaan, de aandelen Samsung wil de dynastie niet kwijt. Hoe die aandelen onderling verdeeld worden, laat de familie in het midden. Onder het bewind van Lee Kun-hee groeide Samsung uit tot één van de grootste technologiebedrijven ter wereld.

Zijn vader Byung-chu begon in 1938 met handel in gedroogde vis en bouwde uiteindelijk een imperium op met vertakkingen in elektronica, verzekeringen en vastgoed. Het conglomeraat wordt gezien als een van de meest invloedrijke familiebedrijven in Zuid-Korea. Samsung is goed voor 20 procent van de export van het land.

Reputatieschade

Toen Lee Kun-hee in 2014 een hartaanval kreeg, nam zijn zoon Lee Jae-yong de leiding bij Samsung. Maar niet zonder de nodige opstartproblemen. De 52-jarige vicevoorzitter werd opgepakt wegens omkoping van de oud-president van Zuid-Korea. Hij zit in de cel. In een poging verdere reputatieschade te voorkomen, bood Jae-yong zijn excuses aan. Ook besloot hij dat het familieconcern niet zal overgaan op zijn kinderen.

Zakenpartners lobbyen inmiddels voor de vrijlating van Jae-yong. Zijn vader kreeg in het verleden al een pardon nadat hij werd opgepakt wegens belastingontduiking. Destijds zou de vrijlating in het economische belang van Zuid-Korea zijn geweest. Volgens verschillende bedrijven weegt ook nu het landsbelang zwaarder.

De Lee’s hebben, dankzij het bezit van aandelen in alle takken van Samsung, nog altijd de macht binnen het technologieconcern. Na aankondiging dat de erfgenamen 8,9 miljard euro moeten betalen, daalde de koers van Samsung Electronics met 1 procent op de beurs van Seoul.

Correctie: in een eerdere versie van dit stuk stond 12 en 25,5 miljard won, dat moet in beide gevallen biljoen zijn.

Meer over