Energierekeningen bevatten vaak fouten, maar nooit in voordeel consument

De energierekening bevat vaak fouten, en voor een normale sterveling is het nagenoeg onmogelijk die zelf op te sporen. In een stapeltje van tweehonderd rekeningen vond de Vereniging Eigen Huis (VEH) er vijftien waarmee iets mis was.

Gerard Reijn
null Beeld ANP
Beeld ANP

Soms kostte de fout de klant tientjes, soms honderden euro's. Maar nooit was het een fout in zijn voordeel. Een representatieve steekproef was het niet, erkent Manon van Essen van de VEH. Een deel van de doorgeploegde rekeningen was door leden van de VEH opgestuurd omdat ze al vermoedden dat die niet deugden. 'Maar we hebben er ook een aantal gekregen om heel andere redenen en we hebben ook rekeningen van onszelf erbij gelegd. Ook daar zaten fouten in.'

Zo voerde een energiemaatschappij de post 'correctiefactor' op voor elektriciteit. Maar de 'correctiefactor' wordt alleen gebruikt bij gas, om de verschillende kwaliteiten geleverd gas te kunnen verrekenen. Dat foutje kostte sommige klanten honderden euro's. Op andere rekeningen waren de kosten voor het netbeheer te hoog en bij weer andere de post energiebelasting.

Dat er niet meer dan vijftien fouten zijn gevonden, is nauwelijks geruststellend. 'Die rekeningen worden gemaakt door computerprogramma's. Als we in deze stapel fouten vinden, mag je aannemen dat bij heel veel andere klanten dezelfde fouten worden gemaakt.' Bovendien sturen energiemaatschappijen klagende klanten van het kastje naar de muur. 'Ze verwijzen de klagers naar de netbeheerder, of zelfs naar de Belastingdienst. Terwijl zij het zelf zijn die die nota opstellen.'

De VEH heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd op te treden. De ACM op haar beurt zegt al maandenlang bezig te zijn met een eigen onderzoek naar de begrijpelijkheid van de energierekeningen.

Duurzaamheidsbelasting op energie drie keer zo hoog

De komende jaren zal de energierekening flink stijgen door een heffing om duurzame energie mee te subsidiëren: de Opslag Duurzame Energie (ODE). Volgens prijsvergelijker Pricewise zal die heffing stijgen van gemiddeld 60 euro per jaar per huishouden in 2016 naar 200 euro in 2020. Sinds de ODE-heffing in 2013 werd ingevoerd, is zij al verzevenvoudigd: van 0,11 cent per kilowattuur tot 0,74 cent nu. Grootverbruikers betalen bijna niets: minder dan 2 procent van wat een particulier betaalt. Volgens Pricewise levert de ODE de schatkist dit jaar 678 miljoen euro op. Voor 2020 staat er 2,3 miljard euro ODE-inkomsten op de rijksbegroting. Dat betekent dat de heffing nog eens drie keer zo hoog zal worden.

De ACM ziet net als de VEH dat er fouten worden gemaakt, maar er is een belangrijk verschil: 'Wij komen ook fouten tegen in het nadeel van de energiemaatschappijen', zegt een woordvoerder.

Ook de ACM ziet dat het met de begrijpelijkheid van de rekeningen niet best is gesteld. 'We zien dat de rekeningen vaak niet dezelfde termen gebruiken als de offertes', zegt de woordvoerder van de ACM. Dus is voor de klant niet of nauwelijks te achterhalen of de energiemaatschappij wel levert wat zij beloofd heeft. En in de jaarafrekening worden weer andere termen gehanteerd. 'Zie er dan nog maar eens uit te komen.' De ACM denkt binnen enkele maanden haar onderzoek te hebben afgerond.

Meer over