Elizabeth biedt koninklijke trein te huur aan

Koningin Elizabeth wil haar eigen trein verhuren aan 'geschikte' personen of organisaties. Aldus hoopt ze meer op de jaarlijkse reiskosten van de Windsors te kunnen bezuinigen....

Een woordvoerster van het paleis wilde niet zeggen aan welke criteria mensen of organisaties moeten voldoen om de trein met zijn kastanjebruine rijtuigen, eetzaal en coupes voor bedienden te kunnen huren. 'Elk geval zal op zijn merites worden bekeken. Evenmin is de huurprijs bekendgemaakt. Grote bedrijven zullen naar verwachting tot de belangrijkste gegadigden behoren.

De aankondiging volgt op de bekendmaking van het eerste jaarverslag over de koninklijke reiskosten. Uit het rapport bleek dat de koningin 2 miljoen pond (6,75 miljoen gulden) had bespaard, onder meer door minder vaak gebruik te maken van haar eigen trein. Een ritje van de koninklijke trein kost zo'n tienduizend pond (33.750 gulden) per keer. De man van koningin Elizabeth, prins Philip, en haar zus, prinses Margaret, reisden vaak met gewone treinen met 65-pluskorting.

Meer over