Elektrische auto tankt toch benzine

Woensdag presenteerden Amerikaanse onderzoekers samen met minister Peña van Energiezaken een elektrische aandrijving voor de auto, die toch gewoon op benzine loopt....

In het nieuwe systeem wordt gebruik gemaakt van een brandstofcel die door de chemische combinatie van waterstof en zuurstof elektriciteit opwekt. Daarbij wordt in principe slechts schoon water geproduceerd.

Het benodigde waterstof wordt uit de benzine gemaakt in een miniatuur chemische fabriek die naar verwachting onder een motorkap past. De benzine wordt daarin verdampt, gedeeltelijk ontleed tot waterstof en koolmonoxide en uiteindelijk kooldioxide.

Vooralsnog is het systeem, dat wordt ontwikkeld door de Amerikaanse auto-industrie en researchbureau Arthur D. Little, alleen stilstaand in het lab getest. De eerste proeven hebben uitgewezen dat er geen snelle vervuiling van de gevoelige brandstofcel optreedt door resten uit de brandstof. Maar duurtests en simulatieproeven, waarschuwen deskundigen, zullen moeten uitwijzen of het systeem daadwerkelijk bruikbaar kan zijn op de weg.

De slag om de schoonste autokilometers lijkt de laatste maand in een stroomversnelling te geraken. Vorige week toonde Toyota een zogeheten hybride auto met zowel een benzinemotor als een elektrische aandrijving. Mercedes Benz presenteerde tegelijkertijd een automobiel met elektromotor die op methanol loopt. Ook Toyota werkt daaraan. En BMW meldde kort geleden dat het een waterstofmotor heeft ontwikkeld, die zou kunnen worden toegepast als waterstofgas aan de pomp verkrijgbaar zou zijn.

Voordeel van de elektrische benzine-auto is dat de infrastructuur voor de brandstofvoorziening al beschikbaar is. Bij alternatieven als ethanol en methanol is dat niet het geval.

Meer over