Einde dreigt voor wapenmaker Colt

Voor het Amerikaanse bedrijf Colt lijkt een einde te komen aan 179 jaar wapenfabricage. De wapenbouwer, bekend van onder meer de M4- en M16-geweren, heeft faillissementsbescherming aangevraagd.

Een colt .38 revolver, ooit het eigendom van de beruchte gangster Al Capone. Beeld anp
Een colt .38 revolver, ooit het eigendom van de beruchte gangster Al Capone.Beeld anp

Dat meldt persbureau Reuters. Colt wil nu proberen zijn schuldenberg af te bouwen en een aantal activiteiten in de Verenigde Staten en Canada te verkopen, zo laat de wapenmaker in een verklaring weten.

Een Colt Army Special .38-revolver. Beeld anp
Een Colt Army Special .38-revolver.Beeld anp

Het gaat al langer niet goed met de fabrikant, die vorige maand een betaling aan zijn schuldeisers van meer dan 10 miljoen dollar niet kon voldoen. Colt kampte de laatste jaren onder meer met teruglopende verkopen aan de Amerikaanse overheid. Het afgelopen jaar daalde de verkoop van geweren en pistolen met bijna een derde.

Het bedrijf heeft een uitstaande schuld van 500 miljoen dollar, wat gelijk staat aan wat de wapenmaker aan bezittingen heeft, blijkt uit documenten bij de rechtbank in Delaware.

Het is niet voor het eerst dat Colt in de problemen komt. In 1842 was de wapenmaker genoodzaakt zijn eerste fabriek in New Jersey te sluiten vanwege tegenvallende verkopen. Oprichter Samuel Colt ontwierp daarna in samenwerking met kapitein Samuel Walker de krachtigere 'Walker' die gebruikt werd in de strijd tegen de Indianen. Walker bestelde duizend revolvers voor zijn Texas Rangers.

De verkopen van Colt werden verder gestuwd door de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog en de Amerikaanse burgeroorlog. Ook de goudkoorts en de snelle kolonisatie van het westen van de Verenigde Staten droegen bij aan het succes van het bedrijf.

Samuel Colt behoorde op een gegeven moment tot de tien rijkste zakenmensen van de Verenigde Staten. Hij overleed in 1862 op 47-jarige leeftijd. Beroemde gebruikers van zijn revolvers zijn Buffalo Bill Cody, Billy the Kid, generaal George Patton en Teddy Roosevelt.

Een wapenverkoper in de Verenigde Staten toont een Colt AR-15-geweer. Beeld anp
Een wapenverkoper in de Verenigde Staten toont een Colt AR-15-geweer.Beeld anp
Meer over