Eigenaren in 'slapende' vve's moeten verplicht gaan sparen

Tienduizenden appartementseigenaren moeten verplicht gaan sparen om toekomstige uitgaven aan groot onderhoud beter te kunnen opvangen. Het gaat om woningbezitters die lid zijn van een 'slapende' vereniging van eigenaren (vve), waar geen geld opzij wordt gelegd.

Jeroen Van Wensen
Onderhoudskosten moeten beter worden opgevangen door verplicht sparen. Beeld ANP XTRA
Onderhoudskosten moeten beter worden opgevangen door verplicht sparen.Beeld ANP XTRA

Officieel hebben deze eigenaren al een wettelijke spaarplicht, maar het kabinet komt nu met concrete minimumbedragen. De wetswijziging moet verkrotting voorkomen. De helft van de 121 duizend vve's blijkt geen geld te reserveren voor toekomstige uitgaven. Bij veel woonblokken heeft dat geleid tot achterstallig onderhoud, omdat eigenaren niet in staat zijn om onverwacht hoge onderhoudskosten op te hoesten.

Het nieuwe voorstel verplicht de vve om jaarlijks een half procent van de herbouwwaarde te sparen. De herbouwwaarde van het gebouw is het benodigde bedrag om de woning weer op te bouwen in dezelfde staat na bijvoorbeeld een brand. Dat bedrag is lager dan de verkoopwaarde van de woning.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld als het pand net gerenoveerd is, kan die halve procent toch te veel zijn. De vve kan er volgens het voorstel dan voor kiezen om een professioneel onderhoudsplan op te stellen, waaruit blijkt hoe veel er gereserveerd moet worden. De Tweede Kamer stemt donderdag hoogstwaarschijnlijk in met het wetsvoorstel.

De 1,2 miljoen appartementseigenaren in Nederland zijn automatisch lid van een vereniging van eigenaren. De vve beslist over het onderhoud aan de gezamenlijke gedeelten als het dak, de lift en de gevel. Een vve kan bestaan uit twee leden, bijvoorbeeld bij een boven- en benedenwoning. Bij grote flatgebouwen kan het om honderden eigenaren gaan.

Veel kleine vve's leiden een slapend bestaan. Eigenaren spreken elkaar niet en er wordt geen geld gereserveerd voor toekomstig onderhoud. 'Maak een wandeling door Rotterdam-Zuid en je ziet de verkrotting. Het kost de gemeente miljoenen om de buurt leefbaar te houden. De wereld op zijn kop', zegt Kees Oomen, directeur van belangenvereniging VvE Belang.

Ook de Vereniging Eigen Huis is tevreden. 'Eigenaren die geld willen reserveren, kunnen met deze wet in de hand makkelijker hun weigerachtige buren meekrijgen', zegt Manon van Essen van Eigen Huis. Ze is blij is dat het kabinet ervoor gekozen heeft geen systeem van toezicht op te tuigen. 'Het zijn de leden van de vve die moeten zorgen voor voldoende reserves, desnoods via de rechter. De overheid kan geen boete gaan opleggen.'

Meer over