Eerste transgendermodel ooit op cover Amerikaanse Playboy

Het was een van de laatste wensen van Playboy-baas Hugh Hefner vlak voor zijn dood: een transgendermodel op de cover van het Amerikaanse mannenblad. Zijn keuze viel op de 26-jarige Française Ines Rau, die volgende maand als eerste transgender ooit het omslag siert van het bekende erotische tijdschrift.

Ines Rau Beeld Playboy/Facebook
Ines RauBeeld Playboy/Facebook

Daarmee mag Rau zich Playmate van de maand november noemen. Volgens Playboy als eerste transgendermodel in het 64-jarig bestaan van het blad. Naast de cover is het in Parijs geboren model van Frans-Noord-Afrikaanse afkomst op acht pagina's te zien, inclusief de centrefold. Nu eens in een witte angora trui en de beroemde konijnenoortjes van Playboy, dan weer gehuld in een paar roodfluwelen naaldhakken. In het bijhorende interview vertelt Rau, die op haar zestiende aan haar transitie begon, dat ze lang heeft verzwegen dat ze transgender is.

'Ik was bang dat ik geen vriendje kon krijgen en dat mensen mij vreemd zouden vinden. Op een gegeven moment had ik iets van: weet je, je moet zijn wie je bent. De mensen die mij afwijzen zijn het niet waard', aldus Rau, die eerder te zien was in onder meer campagnes van Vogue Italia en het Franse modehuis Balmain.

Rau hoopt met deze cover 'de weg te effenen voor andere vrouwen - trans en anders - in de modewereld en elders' en te laten zien dat 'de schoonheid van elke vrouw verdient te worden gevierd'. Eerder was Rau al eens naakt te zien in een speciaal gendernummer van Playboy: de Française vertegenwoordigde toen de letter e van evolutie.

Rau is niet het eerste model dat na de transitie van man naar vrouw uit de kleren gaat voor het Amerikaanse mannenblad. Al in september 1991 stond transgender Carolina 'Tula' Cossey in het blad, maar het Britse model - dat ook te zien was in de James Bondfilm For Your Eyes Only - haalde toen niet de cover. En het omslag van Playboy heeft blijkbaar toch iets magisch, sinds beginnend sterretje Marilyn Monroe er als eerste op stond in het debuutnummer van december 1953.

Playboy-baas Cooper Hefner, zoon van oprichter Hugh Hefner, twitterde: 'We moeten gezamenlijk vechten voor een opener wereld, niet eentje die haat en een gebrek aan acceptatie bevordert.' Overigens is er uiteraard ook kritiek te vinden op sociale media op het besluit van Playboy.

Playboy heeft nog een andere primeur komende maand: een man staat in zijn eentje op het omslag. De eind september op 91-jarige leeftijd overleden oprichter Hugh Hefner staat op de cover van een aparte special over zijn leven. Voor het omslag is een zwart-witfoto van Hefner uit 1965 gebruikt.

Hefner is de elfde man ooit op de Playboy-cover, maar de eerste die alleen te zien is, zonder de aanwezigheid van vrouwelijke modellen. Zo waren in het verleden onder meer zanger Bruno Mars, acteur Burt Reynolds en komiek Jerry Seinfeld op het omslag te zien. Opvallendste naam wellicht: Donald Trump. De huidige Amerikaanse president sierde samen met actrice en model Brandi Brandt de cover van Playboy in maart 1990.

Eerste transgender?

Een transgendermodel op de cover van Playboy. Een mijlpaal voor het bekende Amerikaanse mannenblad. Toch gingen enkele van de dertig internationale edities van het erotische tijdschrift de Amerikanen al voor. Zo plaatste Playboy UK al in 1981 Carolina 'Tula' Cossey op de cover, al zou pas enkele weken later - ook bij de redactie - bekend worden dat zij als man was geboren en een geslachtsverandering had ondergaan. De eerste openlijke transgendermodellen op de cover van een lokale editie van Playboy waren de Braziliaanse fashionmodel Roberta Close (in 1990) en voormalige Big Brother-deelneemster en YouTuber Ariadna Arantes (2011). Vorig jaar zette Playboy Italia actrice Vittoria Schisano, die zes jaar eerder haar transitie had onthuld, op het omslag van het blad.

Meer over