Eerste Shellschip onderweg naar Alaska voor boringen

Het eerste schip van Shell dat onderdeel uitmaakt van de vloot waarmee in het Noordpoolgebied proefboringen naar gas en olie worden gedaan, is vertrokken. Dat heeft Shell donderdag bekendgemaakt.

Shells Polar Pioneer op een archieffoto in de haven van Seattle Beeld epa
Shells Polar Pioneer op een archieffoto in de haven van SeattleBeeld epa

Shell wil vanaf deze zomer met twee platforms boorwerkzaamheden uitvoeren in de Chukchi Zee bij Alaska. Onlangs hebben de Amerikaanse autoriteiten onder voorwaarden toestemming gegeven voor de proefboringen.

De verwachting is dat er vele miljarden vaten aan olie kunnen worden gewonnen. Volgens Shell zijn de boringen essentieel om verzekerd te zijn van energievoorziening in de toekomst. De plannen van de oliemaatschappij stuiten echter op veel verzet van milieuorganisaties. Ze zijn bang dat er iets fout gaat bij het boren en zich een milieuramp ontvouwt.

Boorplatform
Demonstranten hebben wekenlang actie gevoerd in de havenstad, waar Shell de vloot verzamelt. Ze zijn het er niet mee eens dat boorplatform de Polar Pioneer er aangemeerd ligt. Met bootjes, kajaks, zeilboten en kano's waren ze de Elliot Bay bij Seattle opgevaren. De actievoerders droegen borden met 'Shell no' erop. Ze probeerden de toegang tot het platform te blokkeren.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Polar Pioneer richting Alaska vaart. Activisten verwachten dat het nog deze week gebeurt. Een rechtbank keurde donderdag Shells plan goed om te reageren op eventuele olielekken.

Meer over