'Eerste nederlaag Rutte III': afschaffen belastingvoordeel huiseigenaren uitgesteld

De afschaffing van de Wet Hillen, het belastingvoordeel voor huiseigenaren die (bijna) geen hypotheekschuld hebben, loopt vrijwel zeker flinke vertraging op. Op aandringen van ouderenpartij 50Plus moet de Tweede Kamer het wetsvoorstel apart behandelen. Het ministerie van Financiën betwijfelt nu of de fiscale regeling al vanaf 2019 kan worden afgebouwd, zoals het nieuwe kabinet van plan was.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) en staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) en staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.Beeld anp

Het wetsvoorstel dat de geleidelijke afschaffing van de Wet Hillen regelt moet uiterlijk 23 november door de Tweede Kamer zijn aangenomen, meldt het ministerie. Anders heeft de Belastingdienst niet genoeg tijd om de computersystemen aan te passen. 'Zo'n systeemwijziging vergt een voorbereiding van ruim 15 maanden voor het belastingjaar waarin de wijziging ingaat', zei staatssecretaris Menno Snel (D66) begin deze week.

Die datum lijkt niet te worden gehaald door een truc van de oppositie. Het was de bedoeling dat de afbouw van de Wet Hillen tegelijk met alle andere fiscale voorstellen uit het regeerakkoord zou worden behandeld. Maar door een kleine revolte in de commissie Financiën moet de Tweede Kamer het wetsvoorstel nu apart bespreken. Dat kost meer tijd.

Hoorzitting

Dat de oppositie dit voor elkaar kreeg, is te danken aan de samenstelling van de Kamercommissie Financiën. Anders dan in de Tweede Kamer hebben de oppositiepartijen daarin een meerderheid. Volgende week donderdag volgt eerst een hoorzitting met experts over het schrappen van de wet.

50Plus noemt het de 'eerste pijnlijke nederlaag van Rutte III'. Onder aanvoering van Kamerlid Martin van Rooijen voert de ouderenpartij campagne tegen het schrappen van Wet Hillen. Onder de hypotheekvrije huiseigenaren die profiteren van de belastingkorting van Hillen zijn relatief veel ouderen, de achterban van 50Plus.

Stimuleren

Iedere huiseigenaar moet een deel van de woningwaarde bij zijn belastbare inkomen optellen. Door die fiscale bijtelling, het eigenwoningforfait, betalen huiseigenaren meer inkomstenbelasting dan huurders. Sinds de invoering van de Wet Hillen in 2005 geldt die bijtelling niet voor huiseigenaren die hun hypotheek helemaal of bijna hebben afgelost. Dit belastingvoordeel moest aflossen stimuleren.

Het kabinet Rutte III wil het belastingvoordeel vanaf 2019 over een periode van dertig jaar afbouwen naar nul. Omdat nieuwe huiseigenaren sinds 2013 verplicht moeten aflossen, is de fiscale stimulans op aflossen niet meer nodig. 50Plus en critici als voormalig VVD-leider Hans Wiegel spreken juist van een 'boete' voor mensen die hun hypotheek hebben afgelost.

Dat de volledige oppositie 50Plus te hulp schoot in de commissie Financiën betekent niet dat ze eensgezind tegen de afschaffing van de wet zijn. 'Wij zijn juist voor het afschaffen', zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. 'We moeten dit wetsvoorstel zorgvuldig bekijken. Dat kan niet als het met allerlei andere onderwerpen op een hoop gekwakt is.' In de commissievergadering noemde zij het wetsvoorstel daarom een 'politiek vluggertje'.

null Beeld
Beeld

Aanpassingen van de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait leiden tot boosheid. Voorop in de strijd gaan Hans Wiegel en 50Plus.

Ik kijk met geldzaken niet ver vooruit, maar ik los wel mijn hypotheek af. Ik twijfel nu, als ik hoor dat in de toekomst de overwaarde van mijn woning belast wordt. Wat moet ik doen?'

Huiseigenaren gebruiken in toenemende mate de overwaarde van hun huis om hun hypotheek te verhogen voor een verbouwing, blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd. De schrik van de crisis, toen veel huizen onder water kwamen te staan, lijkt uit de benen.

Meer over