'Eerst de 320 punten halen, dan juichen'

Er vloog donderdag een zwaluw over het Damrak. 'Maar zomer is het nog lang niet', waarschuwt beleggingsadviseur Danny Markens van Effectenbank Stroeve....

Van onze verslaggeefster Sheila Sitalsing

Gedreven door veel, over het algemeen positief nieuws trok de AEX in het laatste uur een sprintje, om na twee dagen rondzwalken onder de 300-puntengrens, er weer boven te eindigen. Slotstand: 301,48 punten.

Het positivisme begon woensdagavond, toen de Amerikaanse internetzoekmachine Yahoo meedeelde dat de cijfers over het derde kwartaal de verwachtingen van analisten overtreffen. Deze opsteker voor de kwakkelende ICT-hoek trok zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen mee.

De hele donderdag bleef het goede nieuws binnendruppelen, vooral van de overzijde van de Atlantische Oceaan: de Amerikaanse zorgverzekeraar Aetna rapporteerde beter dan verwachte cijfers over het derde kwartaal van 2002, de olieprijs daalde licht, Ahold kwam met de tijding dat het de omzetverwachtingen handhaaft. Dat de Europese Centrale Bank, zoals verwacht, de rente niet verandert, kon de stemming niet meer drukken.

Philips, Europa's grootste maker van consumentenelektronica, won 6,68 procent, nadat het gisteren bekend maakte zijn verlieslatende divisie Componenten te zullen sluiten.

Aan kop ging ABN Amro (plus 9,22 procent). 's Lands grootste bank verwacht nog steeds dat de winst over 2002 tenminste het niveau zal behalen van de winst over 2001; nieuws dat in deze kommervolle tijden met gejuich wordt ontvangen. Om diezelfde reden werd Ahold - het bedrijf verwacht nog steeds dat de omzet volgend jaar 4 tot 5 procent zal stijgen - beloond met een koersstijging van 4 procent.

Herwaarderingen door analisten speelden een grote rol in de koersen. Aegon kreeg er 5,3 procent bij dankzij een analist bij Commerzbank Securities; hij waardeerde het aandeel Aegon op van 'houden' naar 'kopen'. Ook ING voelde de macht van de analist, toen het door hetzelfde Commerzbank Securities werd gedegradeerd van 'houden' naar 'reduceren'. Ook ICT-dienstverlener CMG verloor 2,4 procent nadat een analist van KBC Securities Nederland het aandeel degradeerde van 'accumuleren' naar 'reduceren'.

Het wachten blijft op economisch herstel. 'We zitten in een neergaande trend', zegt Markens. 'De impuls moet komen van de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal, maar de vooruitzichten blijven donker.' Dat de ECB gisteren de groeiprognoses voor de eurozone naar beneden schroefde, helpt niet.

'Eerst afwachten of we de 320 punten weten te slechten', tempert Markens eventueel enthousiasme. Hij ziet op die grens een belangrijk weerstandsniveau, waar de beursindex niet gemakkelijk doorheen zal kunnen breken.

Meer over