'Een dezer dagen beslissing over ABN en Fortis'

AMSTERDAM (ANP) - Minister Wouter Bos (Financiën) neemt een dezer dagen een beslissing over de toekomst van ABN Amro, Fortis Bank en Fortis Verzekeringen. Dat verwacht voorzitter Tim op ten Noort van de ondernemingsraad van Fortis.

,,Het lijkt er op dat het ministerie een dezer dagen, maar toch zeker begin volgende week, een beslissing neemt'', aldus Op ten Noort woensdag. Hij voerde woensdagochtend overleg met topambtenaren van het ministerie van Financiën om ,,zijn zorgen te uiten''.

De ondernemingsraad van Fortis Bank Nederland ziet een fusie met ABN Amro niet meer zitten. ,,ABN Amro wil duidelijk niet. We zijn niet wanhopig. Er zijn genoeg alternatieven'', aldus Op ten Noort.

Integreren

De voorzitter stelde twee weken geleden nog dat Bos ABN Amro en Fortis Nederland zou moeten integreren tot een sterke nationale bankverzekeraar met als naam Algemene Bank Nederland.

,,De leiding van ABN Amro is zo ontzettend arrogant. Dan heb ik het niet over de 25.000 medewerkers, maar die tweehonderd die het voor het zeggen hebben'', aldus Op ten Noort. ,,Zij bepalen niet wat goed voor ons is.''

Ondernemingsraad

De voorzitter van de OR is ,,trots op zijn clubje''. Hij benadrukt dat Fortis vorig jaar ongeveer evenveel winst heeft gemaakt als ABN Amro. ,,En met veel minder mensen.''

Voorzitter René Hazebroek van de ondernemingsraad van ABN Amro geeft aan dat hij ,,geen oordeel wil geven'' over de uitspraken van Op ten Noort. De ondernemingsraad heeft geen officieel standpunt over de toekomst van de twee banken.

De Nederlandse staat kocht de Nederlandse activiteiten van Fortis begin oktober, omdat de bankverzekeraar dreigde om te vallen na de overname van delen van ABN Amro. De Belgische en Luxemburgse tak werden overgenomen door de Franse bank BNP Paribas.

Meer over