Winnaar en verliezer van de weekStikstof

Een bouwbedrijf is in de stikstofcrisis beter af zonder beursnotering dan met

Jan de Ruiter (midden): ‘Stikstofuitspraak is treinongeluk in slowmotion. De politiek moet in actie komen.’ Beeld Marcel Wogram
Jan de Ruiter (midden): ‘Stikstofuitspraak is treinongeluk in slowmotion. De politiek moet in actie komen.’Beeld Marcel Wogram

Winnaar: Jan de Ruiter, VolkerWessels

Bouwbedrijven zijn weinig stabiele beursfondsen. Ze knallen omhoog als ze weer ergens in de wijde wereld een grote order hebben binnengehaald – brug over de Mississippi, dam in de Nijl, luchthaven in zee, nieuwe stad in de woestijn – en weer omlaag als de calculaties niet helemaal goed blijken te zijn en voorzieningen moeten worden genomen.

Daarnaast voelen ze het als eerste als de economie tegenzit. En ze zijn ook nog eens overgeleverd aan de planologen, de milieulobby en de politiek. ‘Stikstofuitspraak is treinongeluk in slowmotion. De politiek moet in actie komen’, riep bestuursvoorzitter Jan de Ruiter van aannemer VolkerWessels al enige tijd geleden. Hij zei meer zorgen te hebben over de stikstofuitspraak dan over de miskleun bij de aanleg van de zeesluis in ­IJmuiden.

Voordat de politiek in actie kwam, is VolkerWessels zelf in actie gekomen. Het vertrekt weer van de beurs, amper 2,5 jaar nadat het bedrijf naar de beurs werd gebracht. Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de erven van Dik Wessels, verhoogde deze week het bod op de beursgenoteerde aandelen naar 22,20 euro. In mei 2017 werden de aandelen door hetzelfde Reggeborgh tegen 23 euro naar de beurs gebracht. Zo zijn beleggers er weinig wijzer van zijn geworden. En nu de stikstof- en Pfas-crisis Nederland in haar greep houdt, wordt VolkerWessels tenminste van de beurszorgen verlost.

Rob van Wingerden van bouwbedrijf BAM heeft helaas geen suikeroom die het bedrijf van de beurs kan halen. Beeld ANP
Rob van Wingerden van bouwbedrijf BAM heeft helaas geen suikeroom die het bedrijf van de beurs kan halen.Beeld ANP

Verliezer: Rob van Wingerden, BAM

Bouwbedrijf BAM, dat samen met VolkerWessels in de ellende van de zeesluis zit en moet dealen met de stikstofcrisis, heeft geen suikeroom die het bedrijf van de beurs haalt als een crisis opdoemt en weer naar de beurs brengt als de hoogtijdagen terug zijn.

Rob van Wingerden moet met een schuin oog naar de beurskoers blijven kijken. Sinds mei 2017 is die dramatisch gedaald van 5,33 naar 2,44 euro. En zoals een trainer wordt afgerekend op de positie op de ranglijst wordt een ceo dat uiteindelijk op de stand van de beurskoers. Vorige week tijdens de presentatie van de derde kwartaalcijfers (brutowinst 47,7 miljoen) deed hij een dringend beroep op de regering om met een oplossing voor de stikstofcrisis te komen. ‘Maar wel met de handrem eraf. Je kunt op de snelweg ook niet ineens de handrem aantrekken.’

Aan die wens werd vooralsnog niet voldaan. Deze week zei hij op de radio: ‘Voor de huizen is het mogelijk genoeg, maar voor de infrastructuur denken we dat het echt onvoldoende is.’ Voor het hele jaar rekent Van Wingerden vooralsnog op een piepkleine stijging van de omzet en winst. Maar elke tegenvaller kan roet in het eten gooien. BAM heeft niet veel vet op de botten om tegenslagen op te vangen. Nu al ziet het bedrijf dat de orderportefeuille minder vol is vanwege alle onzekerheid.

Meer over