Een betrouwbare topman mag blijven

Amsterdam Het is blijkbaar een onderscheidende karaktertrek onder bestuursvoorzitters: doen wat je belooft. De frase komt in ieder geval meerdere malen terug in de antwoorden op de vraag waarom Ad Scheepbouwer (63) het zo goed doet bij KPN, het telecombedrijf dat donderdag bekendmaakte dat het contract met zijn topman is...

Realisme en openheid kenmerkt Scheepbouwer, zeggen medewerkers van hem. Niets bijzonders verder, merkt een mede-bestuurder op, hij doet gewoon zijn werk, in de trant van zijn Rotterdamse instelling ‘geen woorden, maar daden’. Maar: dat leidt wel tot bijzondere resultaten.

Om die daden wordt Scheepbouwer ook buiten KPN geroemd. In zijn nevenfuncties – commissariaten en adviseurschappen – is hij machtig. In de Volkskrant top 200 van invloedrijkste Nederlanders stond hij vorig jaar op plaats 15; dit jaar zou hij wel eens tot de toptien kunnen doordringen.

Bij beleggers en analisten scoort Scheepbouwer met zijn soberheid. Hij belooft niet veel, maar hij presteert des te meer. Het bewijs daarvoor is de beurskoers, de eendimensionale meetlat waarlangs elke topman van een groot beursgenoteerd bedrijf wordt gelegd.

Op dat gebied is Scheepbouwers staat van dienst onberispelijk. Toen hij zomer 2001 aantrad, noteerde het aandeel rond de 2 euro, zes jaar later is dat 12 euro en een beetje.

Toen in 2001 KPN op de rand van de afgrond stond, herstelde Scheepbouwer het vertrouwen. Bij de banken bedong hij een nieuw krediet, hij schrapte 6.100 arbeidsplaatsen en een voor een werden de problematische bedrijfsonderdelen verkocht en de schuld van 23 miljard euro verminderd.

Als beloningsvorm koos Scheepbouwer voor een enorm pakket opties, naast een ‘laag’ basissalaris.

De opties droegen in de financiële wereld de boodschap uit dat Scheepbouwer ‘echt alle vertrouwen’ had in een goede afloop voor KPN, maar door de omvang van het pakket (vele miljoenen euro’s) overheerste in de niet-financiële wereld de kritiek.

Die geschiedenis kan zich herhalen: Scheepbouwer is niet te beroerd nog meer vertrouwen te tonen.

Bij het verlengen van zijn contract krijgt hij alvast zijn pensioenaanvulling van 2,5 miljoen euro uitgekeerd, zo maakte KPN donderdag bekend. Bovendien zal de langetermijnbeloning van de aanblijvende bestuursvoorzitter aanmerkelijk worden verbeterd. Bedragen worden binnenkort bekendgemaakt. Als de aandeelhouders het beloningspakket in november goedkeuren, zal Scheepbouwer de 2,5 miljoen euro die hij nu al als extra pensioen ontvangt, in aandelen KPN steken, zo werd daaraan toegevoegd. Goed voor het vertrouwen, schreven analisten gisteren.

Geert Dekker

Meer over