Ecuador wil dollar als betaalmiddel

De president van Ecuador zet de centrale bank onder druk om de nationale munt te vervangen door de Amerikaanse dollar....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Ecuador is de grootste bananenproducent ter wereld, maar op dit moment is het ook bananenrepubliek nummer één. De Ecuadoriaanse president Jamil Mahuad lijkt zijn verstand te verliezen. Vorige week ontsloeg hij zijn voltallige kabinet en nu dreigt hij ook de directie van de centrale bank te ontslaan als die weigert de nationale munt te vervangen door de Amerikaanse dollar.

Mahuad staat in eigen land onder grote druk. Geruchten gaan dat het leger een coup zou overwegen in het doorgaans vreedzame Andesland. De greep naar de dollar lijkt voor Mahuad een wanhoopsdaad, want Ecuador is helemaal niet in de positie voor een dergelijke operatie.

Het land zit in de diepste economische crisis in zeventig jaar en kan zijn internationale schulden niet terugbetalen. De onderhandelingen met de schuldeisers zitten op slot en dus is het land afgesloten van internationaal kapitaal.

De nationale munt, de sucre, is als gevolg daarvan vorig jaar 70 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en het nieuwe millennium biedt Ecuador geen uitzicht op herstel. Afgelopen vrijdag verloor de sucre zelfs 17 procent op één dag.

De wanhopige Mahuad neemt zijn nu toevlucht tot een radicale stap. Hij wil de economie dollariseren. De nationale sucre moet vastgekoppeld aan de dollar tegen een koers van 25 duizend sucre voor één dollar.

De centrale bank-president Pablo Better verklaarde zich tegenstander van de dollarisering van Ecuador. Maar Mahuad reageerde door de hele bank-directie met ontslag te dreigen.

Mahuads ontslag-dreigement wordt door de centrale bank serieus genomen. Vorige week zette hij al zijn hele kabinet aan de kant. Mahuad benoemt nieuwe ministers 'om de crisis het hoofd te bieden'.

Met de dollarisering van de economie hoopt Mahuad de inflatie van 60 procent onder controle te krijgen. Als dat lukt kan de rente van vaak meer dan 100 procent eindelijk omlaag en kan de economie weer groeien.

Michael Hood, Ecuador-specialist van de zakenbank JP Morgan, vindt dat nog niet veel duidelijk is over de plannen van Mahuad. Hij denkt dat Mahuad aanstuurt op een currency board zoals Argentinië heeft. In dat land heeft de centrale bank voor ieder peso één dollar in de kluis.

Een volledige dollarisering zoals Panama heeft, waar smoezelige oude dollarbiletten circuleren, verwacht Hood niet. Met een currency board zou Ecuador het zelfstandige monetair beleid opheffen. Iedere burger kan dan op elk moment zijn sucres omwisselen in dollars.

Hood verwacht dat als Mahuad moet aftreden, ook het plan voor de dollarisering van tafel gaat, want Ecuador voldoet bij lange na niet aan de eisen van dit systeem. Hood: 'De belangrijkste eis is dat de nationale commerciële banken gezond zijn. In Ecuador ligt juist het hele bankwezen op zijn gat.' De tweede voorwaarde is dat het land de staatsbegroting op orde heeft. Ook dat is niet het geval.

De centrale bank ziet ook de onmogelijkheid van een currency board voor Ecuador in. Maar Michael Hood zag na het dreigement van president Mahuad op de Ecuadoriaanse televisie bestuurders van de centrale bank zich in allerlei bochten wringen: 'Ineens blijken ze toch voorstander van de plannen van de president. Wat wil je? Hun baan staat op het spel. Ze moeten wel.'

Dat ze onder een currency board niet veel meer te vertellen krijgen, deert hun niet. Hood: 'In Argentinië werken ook nog mensen bij de centrale bank, ook al wordt het monetaire beleid in de Verenigde Staten bepaald. Dat is kennelijk toch te verkiezen boven ontslag.'

Meer over