Ecuador wil de sucre inruilen voor de dollar

De Ecuadoriaanse president Jamil Mahuad wordt in januari door een coalitie van indianen en militairen afgezet. Enkele jonge kolonels wilen de macht grijpen samen met de indianenleider Vargas....

Mahuads laatste plan was de dollarisering van het Andesland. Hij wil net als Panama voortaan met dollars betalen. De centrale bank was mordicus tegen. Bankpresident Pablo Better en zijn rechterhand traden af. Mahuad koppelt de dollar tegen een koers van 25 duizend aan de sucre. Zijn opvolger Noboa zet de dollarisering door.

Ecuador kwam in de economische crisis terecht door een combinatie van pech en wanbeleid. Het natuurverschijnsel El Niño trof het land hard. Oogsten mislukten, wegen spoelden weg en ook de natuur op de Galapagos-eilanden, belangrijk voor het toerisme, werd zwaar getroffen. Tegelijkertijd stak een corrupte regering zich zwaar in de schulden. In de nasleep van de Sambacrisis in Brazilië, in januari 1999, kwamen de problemen in Ecuador aan het licht.

Bijna het hele bankwezen in Ecuador ging onderuit. De staat nationaliseerde praktisch alle probleembanken. Op dit moment zijn er nog maar drie Ecuadoriaanse banken in particuliere handen.

Eind vorig jaar kon Ecuador de rente op de internationale schulden niet meer betalen. Ondanks protesten van bijvoorbeeld ABN Amro-topman Jan Kalff betaalde het land ook geen rente op de belangrijke Brady-bonds, de obligatieleningen die een einde maakten aan de schuldencrisis van de jaren tachtig.

De onderhandelingen tussen het land en de schuldeisers, voornamelijk commerciële banken, zitten op slot. De banken weigeren het merendeel van de lasten te dragen. Ecuador heeft geen toegang tot buitenlands kapitaal zolang de problemen niet zijn opgelost.

Alleen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) helpt Ecuador. Voor het fonds is het een voorbeeldland voor de toekomstige oplossingen van financiële crises. Het fonds wil dat commerciële banken meebetalen aan de oplossing van crises. Het IMF wenst niet langer alleen reddingspakketten van vele miljarden bij elkaar te brengen als het mis gaat.

Meer over