Ecuador op de rand van faillissement

Ecuador staat op het punt om failliet te gaan. Het Zuid-Amerikaanse land had een regeling willen treffen met zijn schuldeisers, maar deze dreigen nu toch naar de rechter te stappen....

Van onze redactie economie

De schuldeisers, vooral Amerikaanse financiële instellingen, reageren daarmee op de aankondiging van Ecuador dat het voorlopig niets van zijn Brady-schuldpapier aflost. Hoewel ze vorige week een akkoord met het Latijns-Amerikaanse land leken te hebben gesloten, lieten ze nu weten niets cadeau te willen doen van de miljardenschuld van het land.

De schuldpapieren, vernoemd naar de voormalige Amerikaanse minister van Financiën Nicholas Brady, zijn op de financiële markten gebracht om iets te doen aan de enorme schulden van Latijns-Amerikaanse landen, die in de jaren tachtig zijn ontstaan. Voor een gedeelte staat het Amerikaanse ministerie van Financiën borg.

Ecuador heeft een totale schuldenlast van 13 miljard dollar. Daarvan is 5,9 miljard dollar zogenaamd Brady-schuldpapier. In augustus schortte Ecuador de aflossing van deze Brady-bonds al een maand op. Een faillissement zou uitstraling kunnen hebben op andere landen in de regio die dan misschien ook hun Brady-schulden niet meer willen terugbetalen.

Afgelopen donderdag liep voor Ecuador de termijn van rentebetalingen van 98,3 miljoen dollar af. Een dag later liet president Jamil Mahuad weten geen geld te hebben.

Mahuad riep zaterdag zijn volk op rustig te blijven. De Ecuadoraanse crisis, de grootste in zeventig jaar, begon vorig jaar door overstromingen als gevolg van het natuurverschijnsel El Niño en het inzakken van de olieprijs, het belangrijkste exportproduct van het land. Dit jaar zal de economie naar verwachting met 7 procent krimpen.

Ecuador hoopt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een overeenkomst te sluiten over kredietverlening. President Mahuad zei vorige week dat met de schuldeisers een intentieverklaring was ondertekend. Het IMF stelt als voorwaarde een drastische hervorming van de Ecuadoraanse economie. Het parlement van het kleine Andesland wil daar voorlopig nog niet aan meewerken.

Op de financiële markten werd vrijdag al gevreesd voor problemen met de Brady-bonds. Schuldpapier voor opkomende economieën zakte in waarde.

Meer over