AnalyseDuitsland en VS

Economie in Duitsland en VS krimpt nog sterker dan gedacht

De westerse economieën lijken de corona-pandemie te moeten bekopen met een krimp van rond de 10 procent over het tweede kwartaal van dit jaar. Dat is de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog.

Mensen in Duitsland doen boodschappen met een mondkapje op. Beeld REUTERS
Mensen in Duitsland doen boodschappen met een mondkapje op.Beeld REUTERS

De eerste voorlopige kwartaalcijfers kwamen uit Duitsland, België en de Verenigde Staten. Vooral die Amerikaanse cijfers wekten ontzetting: het Bureau voor Economische Analyse rapporteerde een krimp van 32,9 procent. Maar dat cijfer is niet vergelijkbaar met de manier waarop de meeste landen hun economische prestaties weergeven. In vergelijkbare termen kromp de Amerikaanse economie met een nog altijd verbijsterende 9,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

De Duitse en de Belgische krompen harder: respectievelijk 10,1 en 12,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De Oostenrijkse 10,7 procent.

Dat Duitse kwartaalcijfer, uiterst belangrijk voor Europa en voor Nederland en graadmeter van de grootste economie van Europa, valt flink tegen. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 bedroeg de krimp zelfs 11,7 procent. Analisten hadden gehoopt dat de klap beperkt zou blijven tot 9 procent. De Duitse regering houdt het erop dat over het hele jaar gemeten de krimp zal uitkomen op 6,3 procent.

Beurzen blijven kalm

De effectenbeurzen bleven betrekkelijk kalm onder de imponerende cijfers. In Amerika daalden de koersen kort na opening van de beurshandel een procentje, in Duitsland was de klap harder: 3,6 procent.

Steven Brakman, hoogleraar macro-economie in Groningen, verwacht dat de economie in Nederland ruwweg in hetzelfde tempo zal zijn gekrompen als in andere landen. Hij wijst erop dat het Centraal Planbureau (CPB) al heeft onderzocht hoe groot de echte werkloosheid op dit moment zou zijn. Dat deed het CPB door te kijken naar het aantal gewerkte uren. Daaruit bleek dat in april al het aantal gewerkte uren was gedaald met 10 procent, een sterke indicatie voor de feitelijke werkloosheid.

Robots lassen een auto in de Volkswagenfabriek in Emden, Duitsland. Beeld REUTERS
Robots lassen een auto in de Volkswagenfabriek in Emden, Duitsland.Beeld REUTERS

Dat de krimp zo veel harder is dan bij vorige crisis, verrast Brakman niet. ‘Nooit eerder verordonneerde de overheid dat we allemaal thuis moesten zitten en moesten ophouden nog geld uit te geven.’

Brakman verwacht dat op de keper beschouwd de Nederlandse economie het iets beter zal doen dan de Amerikaanse. ‘Amerika heeft een harder stelsel, waarbij mensen minder steun van de overheid kunnen verwachten. Dat zal te zien zijn in de cijfers.’

Het CPB publiceerde in juni zijn jongste schatting van de gevolgen van corona voor de economische groei op jaarbasis. Die cijfers zitten nog vol onzekerheden. De scenario’s van het CPB variëren sterk, maar het basisscenario komt uit op een krimp van 6 procent over het hele jaar. Dat is het voorzichtige scenario, zonder een tweede golf aan besmettingen.

In Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, is het dieptepunt van de crisis voorbij, denkt Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland. We beleven de ‘diepste, maar ook de kortste recessie ooit’, zei hij tegen RTLZ. De komende maanden zal volgens hem een scherpe opleving van de economie te zien zijn. ‘Alle indicatoren sinds mei wijzen op een sterk herstel.’

Begin juli sprak de Europese Commissie de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar krimpt met 6,8 procent. Binnenkort verschijnen nieuwe economische cijfers, waaronder die van het CPB.

Meer over