ECB rekent banken recordrente

De Europese bankensector komt onverminderd geld te kort. Dat blijkt uit de rente die wordt betaald op een maandelijkse kredietronde van 50 miljard euro die de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag aankondigde....

De kredietcrisis leidde afgelopen anderhalve maand drie keer tot een interventie van de ECB. Telkens werden tientallen miljarden euro’s als kortlopende leningen ter beschikking gesteld aan banken, bovenop de reguliere kredieten, die per week ook in de tientallen miljarden lopen.

De crisis, veroorzaakt door onzekerheid over de risico’s van een aantal afgeleide financiële producten, heeft tot wantrouwen geleid bij banken en bij grote beleggers zoals pensioenfondsen. Totdat precies bekend is wie welke risico’s loopt (op producten zoals de Amerikaanse subprime-hypotheken), houden deze partijen liever de hand op de knip als ze elkaar geld uitlenen. Het gevolg is dat ze uitsluitend kunnen leunen op de bank der banken.

Op de 50 miljard euro die gisteren aan driemaandsleningen werd uitgegeven, ontvangt de ECB 4,63 procent rente, 0,11 procentpunt meer dan een vergelijkbare ronde twee weken geleden. ‘Ja, dat is veel’, zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg. ‘Er is blijkbaar nog steeds geen volledige transparantie over de risico’s. In de markt zullen de namen bekend zijn van banken waarvan men weet dat ze zijn getroffen. Maar zolang niet bekend is hoe groot de schade precies is, ga je aan hen geen krediet verlenen.’

Eijffinger vermoedt dat er bij kleinere banken nog wat lijken uit de kast zullen komen. ‘Dit gaat niet over de grote banken. Die kunnen wellicht schade oplopen, maar niet in een omvang die ze niet eenvoudig kunnen verwerken.’

De basisrente die de ECB hanteert voor driemaandsleningen is 4 procent. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de bank dat tarief wil verlagen om de nood van banken te lenigen. Het bestuur van het stelsel van Amerikaanse banken deed dat vorige week wel. De Fed bracht daarmee de onderlinge bankenmarkt in de VS enigszins tot rust. Op die markt was de driemaandsrente begin september tot boven de 6,5 procent gestegen. In Europa noteert dit rentetarief momenteel ruim 4,7 procent.

De Fed maakt in mindere mate gebruik van noodkredieten. In ieder geval waren de Amerikanen er later mee dan de ECB, die op 9 augustus voor het eerst met extra geld de kredietmarkten te hulp schoot. De terroristische aanslagen van 11 september 2001 waren tot dan toe de laatste aanleiding geweest voor zo’n ingreep.

De Britse centrale bank toonde zich in de kredietcrisis nog terughoudender dan de Amerikanen. Pas toen hypotheekbank Northern Rock dreigde om te vallen, schoot de Bank of England te hulp.

Meer over