ECB bezorgd over groei maar rente gaat niet omlaag

De Europese rente verandert niet. De Europese Centrale Bank (ECB) maakte donderdag bekend dat het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, op 4 procent blijft staan....

Jean Claude Trichet, de ECB-president legde donderdag uit dat de aanhoudend hoge inflatie de bank geen ruimte laat voor renteverlagingen zoals in de Verenigde Staten. De inflatie in Europa neigt naar het hoogste niveau in zestien jaar. De gemiddelde inflatie in de vijftien eurolanden kwam in maart uit op 3,5 procent.

Volgens Trichet neemt de economische groei in Europa weliswaar af, maar resteert een ‘bescheiden positieve groei’ en is de economie gezond. De Fransman wees er wel op dat de kredietcrisis langer kan duren dan gedacht.

Evenals Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank, waarschuwde Trichet voor loonstijgingen in Europa. Trichet wees in jargon op gevaarlijke ‘tweede orde-effecten’. Hierbij vragen werknemers hogere lonen, omdat de prijzen stijgen. Door de hogere lonen zullen de prijzen nog eens omhoog gaan, waardoor een loon-prijsspiraal dreigt, zoals die zich in de jaren zeventig voordeed.

Het besluit om de rente niet te wijzigen was verwacht door analisten, gezien de economische omstandigheden en het inflatieniveau in de landen waar de euro wordt gebruikt.

Op de Europese aandelenmarkten had de beslissing weinig invloed. Ook de koers van de euro reageerde nauwelijks. De rente in de eurozone is sinds juni vorig jaar niet gewijzigd.

Een verlaging van de rente zou de geldontwaarding verder versterken, terwijl de ECB juist de inflatie in toom moet houden.

Andere centrale banken, waaronder die van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, verlaagden de afgelopen tijd wel de rente om de kwakkelende economie een impuls te geven. Een lage rente kan investeringen stimuleren omdat het goedkoper wordt om geld te lenen.

Meer over