Duurzamer dan gij

DE NAAM zegt het al: duurzaam beleggen is geen modegril of hype, het is een gestaag groeiende markt...

De markt voor duurzaam beleggen heeft ook recht op een eigen index. En niet zo maar een index, maar een index van hofleverancier Dow Jones & Co.

De meest gerenommeerde indexleverancier ter wereld zal binnenkort met twintig verschillende benchmarks voor duurzaam beleggen komen. Voor het eerst komt er dan ook een index voor aandelenfondsen die op duurzaamheid zijn geselecteerd.

Ronald Wuijster, fondsmanager van Robeco DuurzaamBeleggen Fonds, is meteen enthousiast. 'Wij zijn vast van plan deze index ook te gaan gebruiken.'

Eigenlijk heeft Dow Jones nog opvallend lang gewacht met het ontwikkelen van een dergelijke index. Beleggers houden bij hun aandelenselectie steeds meer rekening met duurzaamheid. In de VS spelen bij 10 procent van alle beleggingenkeuzes behalve economische motieven ook ecologische en sociale motieven een rol. Op een beleggingsmarkt van tien biljoen dollar zou minimaal een biljoen (duizend miljard) duurzaam zijn belegd.

Ook in Nederland klinkt de roep voor duurzaamheid luider. De vakbond CNV deed vorige week donderdag nog een oproep aan pensioenfondsen om bij hun beleggingen meer aandacht te besteden aan duurzaamheid. Particuliere beleggers zoeken hun heil ook steeds vaker bij fondsen die verder kijken dan winstgroei. Naast gespecialiseerde idealistische instellingen als ASN Bank en Triodos kennen tegenwoordig ook de meeste grote banken en vermogensbeheerders speciale duurzame fondsen.

Robeco begon in februari van dit jaar met een eigen DuurzaamAandelen Fonds. Bedrijven werden niet alleen meer beoordeeld op toekomstig rendement, maar ook op hun sociale, ethische en maatschappelijke principes. Inmiddels is al 225 miljoen ingelegd. De principiële houding is tot nu toe ook lucratief. In het eerste halfjaar van het bestaan haalde het DuurzaamAandelen Fonds een rendement van 27,1 procent, bijna 12,5 procent meer dan de gewone wereldindex, de Morgan Stanley Capital International.

Maar eigenlijk is dit geen goede benchmark. Daarom juicht Wuijster de komst van de nieuwe Dow Jones-indexen toe. 'Wel zijn er al regionale duurzame indexen, maar wij hebben er juist een nodig met een wereldwijde samenstelling.' De bekendste regionale index is de Domini 400 die bijna tien jaar geleden werd ontwikkeld door een voormalig medewerkster van Standard & Poors. Zij selecteerde naar eigen geweten vierhonderd fondsen uit de Standard & Poors en schrapte daaruit alle fondsen die iets met tabak, alcohol en gokken te maken, het milieu vervuilden of onheus met hun werknemers omgingen. Aan de overblijvende 250 bedrijven voegde zij er honderdvijftig toe die niet in de Standard & Poors waren opgenomen maar bijzonder sociaal beleid voerden.

In Nederland heeft de ASN Bank twee jaar geleden een eigen duurzame index ontwikkeld. Deze zogenoemde ASN Trouw-index hanteert dezelfde criteria als die voor het ASN Aandelenfonds. De index pretenteert weliswaar wereldwijd te zijn, maar bedrijven in het Verre Oosten zijn niet opgenomen. 'Dat doen we niet bewust. Maar we missen de research om bedrijven daar te kunnen toetsen aan onze eisen op het gebied van milieu-, sociaal- en ethisch beleid', zegt Jeroen Jansen, hoofd maatschappelijk beleggen van ASN Bank.

Jansen zegt dat de zeef die ASN Bank hanteert voor zijn index, fijner is dan die van Domini. 'Zij delen het bedrijfsleven in tweeën en kiezen de beste helft. Wij zijn kritischer.' De ASN Bank richt zich met zijn index ook vooral op idealistische particuliere beleggers. Jansen kan zich voorstellen dat institutionele beleggers een bredere index willen, waar niet bij voorbaat zoals bij ASN Bank hele sectoren worden uitgesloten.

De duurzame indexen van Dow Jones lijken hieraan te voldoen. Scott Stark, directeur Europa van Dow Jones, zegt dat geen enkele sector is uitgezonderd. 'Alleen bedrijven die meer dan 50 procent van hun omzet met de productie van wapens behalen, worden principieel nooit opgenomen.' Verder kiest Dow Jones uit elke sector de bedrijven die het best voldoen aan drie criteria; economische ontwikkeling, milieubeleid en sociale verantwoordelijkheid. 'In die volgorde.'

Meer over