Duurzame vis in supermarkt

Vanaf 2011 verkopen supermarkten alleen nog duurzame vis. Dat heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dinsdag bekendgemaakt. Tegen die tijd moet er alleen nog vis in de schappen liggen met het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC)....

Van onze verslaggeefster en Marlies Dinjens

Duurzame vis met het MSC-keurmerk is gevangen zonder bijvangst van andere diersoorten. Ook garandeert het keurmerk dat de vissers overbevissing tegengaan en de natuur onder water beschermen. ‘In 2011 kopen supermarkten alleen nog vis van leveranciers die aan deze voorwaarden voldoen’, zegt een woordvoerder van het CBL.

De Federatie van Visserijverenigingen vindt de deadline van het CBL ‘voorbarig’. ‘De zaak wordt op een vervelende manier op scherp gezet. Zelf is de sector al hard bezig met innovaties op dat gebied. Vis is tenslotte onze toekomst’, zegt voorzitter Ben Daalder.

Het MSC-keurmerk werd tien jaar geleden in het leven geroepen door het Wereldnatuurfonds (WNF) en Unilever. Inmiddels is de organisatie verzelfstandigd.

Het WNF is positief over het plan van het CBL. ‘Als de consument straks in de supermarkt duurzame vis kan kopen, is dat een doorbraak’, zegt Carel Drijver van het WNF. Hij schat dat de vis met het MSC-keurmerk 10 tot 15 procent duurder wordt. De organisatie denkt dat consumenten bereid zijn dat geld te betalen. ‘Overbevissing betekent uiteindelijk kapitaalvernietiging. Niemand is gebaat bij een zee die leeggevist is.’

Meer over