economie

Duurzame Triodos Bank mogelijk uit nood naar de beurs

Triodos Bank heeft door problemen met certificaathouders nieuw ­kapitaal nodig en sluit daarvoor een beursgang niet uit. Dat heeft topman Jeroen Rijpkema donderdag gezegd bij de presentatie van de halfjaarresultaten.

De afdeling klantcontact van Triodos Bank Nederland.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
De afdeling klantcontact van Triodos Bank Nederland.Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

De op duurzame investeringen gerichte bank uit Zeist werd groot door speciale certificaten uit te geven. Maar de vraag naar die stukken – een alternatief voor aandelen – is tijdens corona ingestort, waarna Triodos zich genoodzaakt zag om de handel op te schorten. Rijpkema rekent er niet op dat er voor het einde van 2021 kan worden gehandeld in de certificaten.

Veel beleggers probeerden hun certificaten namelijk te verkopen. De Triodos-topman denkt dat deze certificaathouders het vanwege de coronacrisis nodig vonden om hun investering in de bank te gelde te maken. Rijpkema erkende donderdag dat het erg ‘onwelkom’ is voor investeerders dat ze hun stukken nu niet kunnen verkopen. Maar een andere oplossing is er volgens hem even niet. De bank mag volgens de regels zelf beperkt certificaten terugkopen. Niet alle potentiële verkopers kunnen dus worden bediend.

Rijpkema wil eind september een gedetailleerde update geven van de opties om het probleem op te lossen. Een mogelijkheid om geld op te halen, is achtergestelde leningen, zogeheten green bonds, te gaan uitgeven. De topman zegt dat er naar alle opties wordt gekeken, dus ook naar een beursgang. Een besluit volgt op zijn vroegst pas eind dit jaar.

Ondertussen verbeterden de ­resultaten van Triodos in de eerste jaarhelft wel. De winst steeg van 5,7 naar 27,7 miljoen euro.

Meer over