Dutch Filmworks start deze herfst met klopjacht op de kleine 'piraat'

Distributeur Dutch Filmworks begint deze herfst met de vervolging van consumenten die films of afleveringen van Game of Thrones illegaal downloaden. Hoe groot is de pakkans? Hoe hoog worden de claims?

null Beeld Han Hoogerbrugge
Beeld Han Hoogerbrugge

Ternauwernood twee sterren had de Volkskrant twee jaar geleden over voor Good People. Het was in de woorden van recensent Kevin Toma een film met 'een halfbakken, ongeloofwaardig script' waarin hoofdrolspelers James Franco en Kate Hudson 'in sluimerstand acteren'. Geen film dus waarvoor de liefhebber de moeite neemt hem illegaal te downloaden. Maar er is nog een reden waarom de fan een fout kopietje van Good People beter links kan laten liggen.

De rechten voor de bioscoopvertoning en verspreiding via dvd en blu-ray van deze film liggen bij Dutch Filmworks (DFW), een van de grootste distributeurs van Nederland. Het Utrechtse bedrijf liet vorige week weten dat het eindelijk werk gaat maken van de jacht op de consument die illegaal films van het internet haalt. DFW stelt overtreders van het auteursrecht schadeclaims in het vooruitzicht die kunnen oplopen tot vele honderden euro's.

Nu heeft de distributeur wel vaker aangekondigd dat het einde wedstrijd was voor de kleine 'piraat', onder meer begin 2016 in de Volkskrant. Het lijkt DFW dit keer menens. DFW loopt naar eigen zeggen miljoenen euro's mis. Sinds april 2014 ligt de weg open om stelende consumenten aan te pakken. Toen vernietigde het Europese Hof van Justitie de Nederlandse uitzonderingsregel die 'het downloaden uit illegale bron' voor eigen gebruik oogluikend toestond.

Korte klopjacht

Eind oktober gaat een Duitse contentbewaker de IP-adressen vastleggen van computergebruikers die overgaan tot het illegaal online binnenhengelen van titels uit de catalogus van Dutch Filmworks. Dat IP-adres is te herleiden tot een klant van een internetaanbieder. Die klant krijgt een waarschuwing of een schikking om een rechtszaak te voorkomen. Wat ook kan: meteen een schadeclaim aan zijn broek. Hoe hoog die claims precies worden, wil DFW niet zeggen. Ooit sprak het van 150 euro per geval, nu denkt het bedrijf aan 'honderden' euro's. De grote vraag is: hoe heet wordt de soep gegeten? En hoe voorkomt de thuispiraat dat hij het haasje is?

Opmerkelijk: de klopjacht duurt maar even, want Tecxipio, de speurneus uit Karlsruhe die door DFW is ingehuurd, gaat slechts zes weken IP-adressen verzamelen. Zo medio december zou de kust dus weer veilig moeten zijn. Na zes weken gaat er een andere klok lopen. DFW heeft van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) drie maanden de tijd gekregen om de namen en adressen achter de IP-adressen te achterhalen.

Daarna moet het de verzamelde gegevens vernietigen. Met de zegen van de toezichthouder zou DFW het circus daarna opnieuw in gang kunnen zetten, maar in het ontwerpbesluit van de AP schuilt een addertje. De spelregels voor de privacybescherming veranderen in mei volgend jaar. Misschien botst de DFW-aanpak daarmee.

Niet elke illegale bron wordt onderzocht. Tecxipio richt zijn pijlen op de zogeheten torrentnetwerken. Gebruikers daarvan plukken niet rechtstreeks bestanden bij elkaar van de computer via internet. Ze gebruiken software die een film, liedje of game in stukjes breekt en als een 'zwerm' over het internet uitspreidt. Iemand die illegaal Good People downloadt, laat zijn torrentprogramma partjes verzamelen van alle gebruikers die de film aanbieden. Tegelijkertijd deelt het programma die stukjes weer met de rest van het netwerk. Dutch Filmworks zegt dat zijn Duitse uitvoerder een aantal populaire sites zal monitoren waarop indexen staan van het torrentaanbod, met aanklikbare links. Mijden dus, die Pirate Bay, RARBG, 1337x en LimeTorrents.

Er zijn evenwel meer bronnen voor illegaal vermaak, zoals Usenet-groepen of filesharediensten als NitroFlare of Uploaded. Hoewel de controle streng is, zijn er ook soms complete films te zien op YouTube, de videodienst van Google. Zoek daarvoor op de titel van de film en 'full length'.

null Beeld Peter van Hugten
Beeld Peter van Hugten

Juridische rompslomp

Dutch Filmworks heeft nog wel juridische obstakels te nemen. Om de naam en het adres van een torrentgebruiker te achterhalen moet het bedrijf aankloppen bij de providers. Ziggo en KPN, om de twee grootste te noemen, willen die gevoelige informatie alleen afstaan als de rechter ze daartoe dwingt. Dat betekent juridische rompslomp. De kans is groot dat DFW zijn kruit drooghoudt voor alleen de grootste overtreders.

Alleen van Soof 2 en van andere producties uit zijn catalogus mag Dutch Filmworks nagaan of die film illegaal wordt gedeeld op torrentnetwerken. Die catalogus bevat meer dan drieduizend titels en bestaat uit Nederlandse en internationale speelfilms, televisieseries en documentaires. Het is dus aan te raden deze producties te mijden. Dat is niet zo eenvoudig: de DFW-catalogus staat niet online.

Soelaas biedt misschien de Internet Movie Database (IMDb). Dat heeft een handzaam overzicht met 1.186 DFW-titels, van het nog uit te brengen Bankier van het Verzet tot Little Lord Fauntleroy uit 1936. De Utrechtse distributeur nam ook de collectie over van branchegenoot A-Films, toen die ter ziele ging. Ook van dat bedrijf heeft IMDb een lijst met 596 titels, net als van DFW-dochter House of Knowledge (19 documentaires).

Alleen van Nederlandse overtreders mag Dutch Filmworks de IP-adressen verzamelen. Het is een koud kunstje het land van herkomst te verbergen. Installeer daarvoor een VPN (virtual private network) van IPVanish of HideMyAss VPN. Met zo'n programma lijkt het voor de buitenwereld alsof je computer zich in het buitenland bevindt. DFW-directeur Willem Pruijssers noemde VPN-gebruikers tegenover RTL Nieuws 'een kleine hypocriete groep die betaalt om illegaal te kunnen downloaden'. Maar voorlopig gaan die hypocrieten wel vrijuit.

Jacht op de kleine piraat

Het grote voorbeeld voor Dutch Filmworks bij de jacht op het illegaal downloaden is Duitsland. Daar betalen overtreders al jaren boetes van enkele honderden tot duizenden euro's, als ze zijn betrapt op het binnenhengelen van een film of tv-serie. Er is net als in de VS een complete industrie ontstaan met gespecialiseerde advocatenkantoren die downloaders vervolgen en gespecialiseerde juristen die downloaders bijstaan. Volgens een schatting hadden in 2015 al ruim 4,5 miljoen Duitsers een waarschuwing of schikking gekregen wegens illegaal downloaden. Tijdens een conferentie vorig jaar in Hamburg van de Chaos Computer Club (CCC) zei de juriste Beate Hubrig dat advocaten elke maand 10 duizend aanmaningen van 700 tot 1500 euro sturen. Hubrig noemde de downloadclaims 'een goudmijn'.

Maar niet alleen Duitse internetters zijn het haasje. Ook Nederlanders toeristen, stagiairs en expats belanden in de sleepnetten van Duitse Kanzleier als Fareds, Rasch, Sasse & Partners, Schulenberg & Schenk en Waldorf & Frommer. Eén aflevering van een tv-serie kost circa 520 euro 'boete', een film 700 euro.

Om die reden waarschuwde de ANWB Nederlanders vorig jaar zomer dat ze in Duitsland moeten oppassen met illegaal downloaden. Weliswaar gaat de brief met schikking of schadeclaim eerst naar de eigenaar van de internetaansluiting van hotel, camping of vakantiehuisje, maar die zien er geen been in de rekening door te sturen naar hun Nederlandse gasten. Die moeten dan een Unterlassungserklärung tekenen, waarin schuld wordt bekend en waarin de aangeklaagde belooft het nooit meer te doen.

Meer over