Duitse regels kosten Gasunie half miljard

De Nederlandse gasnetbeheerder Gasunie is het afgelopen jaar een half miljard euro kwijtgeraakt door een afwaardering van zijn Duitse verovering BEB. Dat gasnet werd minder waard doordat de Duitse toezichthouder maar hele lage rendementen op het transport van gas toestaat.

Het staatsbedrijf Gasunie kocht de 3.000 kilometer leidingen in Noord-Duitsland in november 2007 voor 2,1 miljard euro van Shell en ExxonMobil. Het jaar daarop besloot de Duitse toezichthouder dat dergelijke investeringen maximaal 3 procent rendement mogen opleveren. De internationale boekhoudregels schrijven voor dat zo’n randvoorwaarde op de balans van Gasunie moet worden vertaald als een waardevermindering.

Geen nieuwe overnames

Gasunie ziet vanwege de strenge regulering af van een nieuwe overname in Duitsland, maakte het bedrijf woensdag bekend. Gasunie had belangstelling voor de overname van Thyssengas, het netwerk van energiegigant RWE. ‘Maar het rendement dat je nu kunt halen op het netwerk is te laag om het net in leven te houden en noodzakelijke nieuwe investeringen te doen’, aldus een woordvoerder.

Volgens hem houdt de Duitse toezichthouder geen rekening met de risico’s van het exploiteren van een gasnet. ‘Die risico’s moet je kunnen verrekenen in de tarieven. Als dat niet kan, wil je ook dat risico niet meer nemen.’

Strenge regulering

Duitsland is een uitzondering met zijn strenge regulering. De meeste andere landen, waaronder Nederland, staan een hoger rendement toe, blijkt uit een studie van McKinsey.

Dat extra vet is ook nuttig, stellen de consultants. ‘Om te voorkomen dat de capaciteit te laat wordt uitgebreid, moeten toezichthouders aantrekkelijke opbrengsten toestaan.’

Gasopslag van de gasunie Beeld
Gasopslag van de gasunie
Meer over