Duitse politie zoekt trucker na vondst radioactieve staaf

De Duitse politie is op zoek naar de chauffeur van een Nederlandse vrachtwagen die mogelijk een zwaar radioactief staafje metaal heeft achtergelaten bij koperschrootverwerker in Hettstedt in Sachsen Anhalt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het is onduidelijk of de chauffeur is blootgesteld aan de straling. Mogelijk is de staaf pas beschadigd tijdens het verplaatsen van het schroot op het bedrijf in Hettstedt. Maar als dit niet zo is, zal het afweersysteem van de chauffeur zijn vernietigd, zal hij zijn haar kwijt raken en verbrandingsverschijnselen gaan vertonen.

Hoe klein ook de vondst, zelden heeft de politie dergelijk gevaarlijk materiaal gevonden. Volgens een woordvoerder van de recherche in Magdenburg betreft het wereldwijd de op twee na grootste ontdekking van illegaal radioactief transport. Het zeer giftig materiaal geeft duizend maal meer straling af dan de maximum straling waaraan Duitse politiemannen mochten worden blootgesteld bij de beruchte kernafvaltransporten naar Gorleben.

Het Cesium 137 is twintig tot dertig jaar geleden in Frankrijk gefabriceerd. Het materiaal wordt veel gebruikt in meetinstrumenten en bij bestraling van kankerpatiënten in ziekenhuizen. Normaal gesproken wordt het na gebruik in glas gesmolten en ondergronds opgeslagen.

Op het illegaal invoeren van radioactief materiaal staat in Duitsland een gevangenisstraf van vijf jaar. De Duitse politie weet niet zeker of het staafje door de Nederlandse vrachtwagen is vervoerd.

Meer over