Duitse economen somber over groei na publicatie Bundesbank

Onafhankelijke economen hebben donderdag hun prognoses voor de economische groei in Duitsland voor 1998 neerwaarts bijgesteld. Aanleiding hiervoor vormden de jongste cijfers die de Duitse centrale bank naar buiten bracht....

DPA, AFP, Reuter, KRF

FRANKFURT/WIESBADEN

Daaruit bleek dat de economische bedrijvigheid in Duitsland in het derde kwartaal met 2,3 procent is toegenomen ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal kwam de groei uit op 0,8 procent.

De opleving vloeide hoofdzakelijk voort uit de export. Die trok aan met 13,3 procent. Maar economen betwijfelen of de uitvoer in het huidige tempo zal blijven uitdijen. 'De exportexpansie zal niet plotseling eindigen, maar halverwege 1998 vaart verliezen', aldus een analist.

De verwerkende industrie haalde in oktober 0,8 procent minder orders binnen dan in september, wat voor economen een duidelijke indicatie is. De teruggang bij grote opdrachten uit het buitenland is het eerste signaal dat Duitsland rechtstreeks wordt geconfronteerd met de gevolgen van de financiële crisis in Zuidoost-Azië.

Analist Gerhard Grebe van Bank Julius Baer heeft donderdag in zijn prognose voor 1998 de economische groei bijgesteld van 3,0 procent tot 2,7 procent, Eckehardt Schulte van de Industrial Bank of Japan corrigeerde zijn raming van 2,3 procent tot 2,0 procent, terwijl Hans-Jürgen Meltzer van Deutsche Bank zijn eerder genoemde groei van 2,8 nu aan de hoge kant vindt.

Donderdag maakte ook het federale bureau voor de statistiek groeicijfers bekend. Deze rekenmeesters becijferden de economische groei in het derde kwartaal met 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in '96 licht hoger dan de Bundesbank.

De consumptie in de particuliere sector beïnvloedde de economische groei negatief. De statistici becijferden een teruggang op 0,3 procent. Ook de bouw zat nog steeds diep in de problemen. Deze bedrijfstak moest dit keer een vermindering van zijn activiteiten met 4,8 procent incasseren.

Veel hoop voor de 4.290.000 werklozen gaf het bureau voor de statistiek niet. De arbeidsproductiviteit groeide met 3,7 procent sneller dan de economie. De arbeidsmarkt zal volgens de Duitse minister van Economische Zaken, Günter Rexrodt, verbeteren door het aantrekken van de binnenlandse vraag, al voegde hij eraan toe dat de situatie ernstig blijft.

De minister was verder tevreden over de jongste groeicijfers, die zich ontwikkelen zoals Bonn eerder had voorspeld. Naar verwachting zal de groei over geheel 1997 uitkomen op 2,5 procent na 1,4 procent vorig jaar.

Meer over