Duitse beurs werkt samen met Britse

De effectenbeurzen van Londen en Frankfurt gaan samenwerken. Hoewel Deutsche Börse al meer samenwerkingsverbanden heeft aangekondigd die nog op weinig uit liepen, wordt de jongste alliantie gezien als een eerste stap in de richting van een echte pan-Europese effectenbeurs....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Anders dan de voorgaande allianties die Frankfurt aankondigde, hebben de huidige plannen betrekking op de handel zelf en niet slechts op de systemen waarmee de transacties worden afgewikkeld.

De twee beurzen willen de handel in de belangrijkste Duitse en Britse fondsen combineren. Zo moet de basis ontstaan voor één Europese effectenbeurs, aldus een verklaring van de directeuren van de London Stock Exchange (LSE) en Deutsche Börse dinsdag.

Zij stellen dat andere beurzen welkom zijn om deel te nemen aan het project, dat moet leiden tot een notering van zo'n driehonderd kwaliteitsfondsen. LSE-topman Gavin Casey leidt een projectgroep die de plannen verder uitwerkt.

De eerste fase van het project moet beginnen vóór de invoering van de euro, volgend jaar. De beurzen, ook die in Amsterdam, zullen vanaf 4 januari de noteringen in euro laten luiden.

'De Duitse beurs is zo ongeveer al met iedereen aan het samenwerken, ook met de Franse beurs en met de Zwitsers. Ze zijn heel erg aan het zoeken maar die samenwerkingen is nooit een lang leven beschoren', zo reageerde een woordvoerder van de Amsterdamse beurs laconiek. Vorige week kondigde Frankfurt een alliantie met de Amerikaanse elektronische beurs Nasdaq aan.

Steeds meer effectenbeurzen zoeken naar samenwerking omdat zij hopen op die manier het hoofd te kunnen bieden aan de toenemende onderlinge concurrentie. De introductie van de euro op 1 januari 1999 opent namelijk ook voor beurzen en effectenhandelaren de grenzen.

Londens deelname aan de samenwerking met Frankfurt is verrassend omdat marktspecialisten hadden verwacht dat deze beurs zou proberen zich in zijn eentje te handhaven in een Euopese markt. Groot-Brittannië doet niet mee bij het begin van de euro volgend jaar.

Frankfurt en Londen zijn aartsrivalen. De Duitse beurs heeft vorig jaar met succes een stuk van de derivatenhandel in Duitse obligaties teruggehaald uit Londen. 'Ongewone gebeurtenissen vragen om ongewone maatregelen', aldus de Duitse beurs.

Meer over