'Duitse bank heft rente op spaargeld'

Een aantal Duitse banken heeft een negatieve spaarrente ingevoerd voor bedrijven die kortstondig grote bedragen bij hen parkeren. De banken reageren hiermee op het rentebeleid van de Europese Centrale Bank.

null Beeld anp
Beeld anp

Drie grote ondernemingen hebben tegenover Duitse journalisten bevestigd dat Duitse banken een strafrente op spaargeld hebben ingevoerd of zo'n maatregel hebben aangekondigd. De 'klokkenluiders' zijn de bouwmarktketen Hornbach, het energieconcern E.on en vliegmaatschappij Lufthansa. Welke banken hun klanten op deze manier straffen voor het aanhouden van spaargeld is niet bekend. Een grote bank in Frankfurt heeft de strafrente echter off the record tegenover de Frankfurter Allgemeine bevestigd.

Duitse bedrijven, maar ook pensioenfondsen en andere instellingen die veel kasgeld in reserve houden, moeten hun bank dus betalen voor het beheer van hun geld. Het lijkt de omgekeerde wereld, maar het is een logisch gevolg van de extreem lage rentetarieven van de ECB. De centrale bank heeft enkele maanden geleden zelf een negatieve rente ingevoerd voor banken die geld bij de ECB stallen. Omdat banken vrijwel gratis geld bij de ECB kunnen lenen, zitten ze niet meer te wachten op spaargeld van klanten. Het bewaren van geld kost de banken nu alleen maar geld en die kosten beginnen ze nu dus door te berekenen.

Bedrijven die de strafrente willen ontlopen, zullen hun kasgeld dus voor langere tijd vast moeten zetten of omzetten in kortlopende bedrijfsobligaties. De strafrentes stellen een bedrijf als Lufthansa voor grote problemen, omdat luchtvaartmaatschappijen er niet aan ontkomen grote hoeveelheden kasgeld aan te houden.

Voor MKB en particulieren geldt de Duitse strafrente (nog) niet. De spaarrente is in Duitsland wel lager dan in Nederland, rond de 0,5 procent.

Meer over