DTG krijgt in elk geval troostprijs

Nederland kent weer een echt overnamegevecht. Een Franse multinatinal neemt het op tegen twee Haagse ex-bankiers. De laatsten hebben geen reden tot klagen....

Van onze redactie economie

AMSTERDAM

Diamond Tools is in de strijd om slijpschijvenfabrikant Flexovit al verzekerd van een troostprijs. De Haagse raiders incasseren 8,4 miljoen gulden, mochten ze besluiten het hoofd in de schoot te leggen.

Plots moeten twee ex-bankiers opboksen tegen een Franse multinational. Saint-Gobain, wereldwijd marktleider in diverse glas- en bouwproducten, wil Flexovit uit Eibergen overnemen. In dat Nederlandse plaatsje maken ze hele goede slijpschijven en daar heeft Norton, de slijpmiddelendivisie van Saint-Gobain, veel last van. Het Franse conglomeraat praat al sinds vorig jaar met Flexovit, maar directeur Hans Katsman hield de boot af. Zelfstandigheid gaat hem boven alles.

Toch zal Katsman zijn zelfstandigheid moeten opgeven. Dat heeft hij te danken aan Maarten Koopman en Menno Witteveen van de Haagse Diamond Tools Groep. Die vonden de slechte resultaten van de onderneming en de ontevredenheid van de (groot)aandeelhouders een goede voedingsbodem voor een vijandig bod op de onderneming. Begin juni kondigden ze het bod aan, eind juni kwam het bedrag: 26,50 gulden per aandeel Flexovit. Met als aanvullende voorwaarde onder meer het vertrek van directeur Katsman.

De aandeelhouders reageerden echter terughoudend, zeiden de ontwikkelingen te willen afwachten. Die kwamen: afgelopen vrijdag presenteerde Katsman zijn white knight, ook al was dat concurrent sinds jaar en dag Saint-Gobain. Het tegenbod was verheugend: 30 gulden per aandeel.

DTG zegt nog niet te kunnen reageren op de nieuwe situatie. Niet dat het tegenbod een verrassing is. 'We zijn hier nu een jaar mee bezig en het zou natuurlijk van een slechte voorbereiding getuigen als wij er vanuit waren gegaan dat wij te allen tijde de enige bieder zouden zijn', zei Witteveen gisteren.

Maar DTG wil bijvoorbeeld eerst graag weten wie de kopers en verkopers van het aandeel Flexovit waren op de Amsterdamse Effectenbeurs, afgelopen vrijdag. De aankondiging van het bod van Saint-Gobain leidde daar tot enorm drukke handel in aandelen Flexovit. De koers reikte tot 29,90 gulden en dat was een niet te missen kans voor degenen die toch al in hun maag zaten met het aandeel. Enkele grootaandeelhouders, waaronder het Orange Fund, kozen eieren voor hun geld. Maar wie precies hoeveel kocht en verkocht blijft nog even vaag: WMZ-meldingen ontbreken tot nu toe.

Zelf heeft DTG nu ongeveer 18 procent van Flexovit in zijn bezit. Tussen juni en oktober vorig jaar kocht het bedrijf tussen de zes- en zevenhonderdduizend aandelen Flexovit tegen een gemiddelde prijs van 21 gulden. Eind juni dit jaar kwamen daar nog eens ruim driehonderdduizend stuks bij tegen ongeveer 23 gulden. Worden de resulterende miljoen aandelen overgedaan aan Saint-Gobain (voor de genoemde dertig gulden) dan verdient DTG over het afgelopen jaar dus 8,4 miljoen gulden aan koerswinst. Niet gek voor een bedrijf dat vorig jaar een nettowinst van 4,9 miljoen boekte.

Het rekensommetje kan Menno Witteveen niet bekoren. Hij reageert licht verontwaardigd op de suggestie dat DTG er nog aardig uit kan springen. 'Als je 150 miljoen gulden te besteden hebt, ga je niet voor een paar miljoen gulden koerswinst', zegt hij. Met andere woorden: DTG is een onderneming en geen beleggingsmaatschappij.

Was dat wel het geval geweest dan had beleggingsmaatschappij DTG vorig jaar juni trouwens beter kunnen beleggen in de hoofdfondsen van de Amsterdamse Effectenbeurs. Want een jaar Flexovit-bezit mag goed geweest zijn voor een rendement van 38,4 procent, de AEX was de afgelopen twaalf maanden baas boven baas met een stijging van 40,2 procent.

Geert Dekker

Meer over