DSM zou doelwit zijn van private equity

DSM Op de Amsterdamse effectenbeurs was het dinsdag feest rondom de aandelen van DSM. ’s Werelds grootste fabrikant van vitaminesupplementen won 4,2 procent op 37,47 euro en dat was de grootste koerssprong van de afgelopen twee jaar....

AEX-INDEX DSM trok de index van de 25 meest verhandelde beursfondsen omhoog, met 0,4 procent tot 540,57 punten. Andere stijgers waren Randstad (plus 2,5 procent tot 59,20 euro en SBM Offshore (plus 2,4 procent tot 27,32 euro). Numico sloot de dag af met een behoorlijk verlies (van 2,6 procent) nadat ’s ochtends de analisten van Morgan Stanley, een van de toonaangevende investeringsbanken, hun waardering van het aandeel hadden verlaagd.

AMX-INDEX De index van de middelgrote bedrijven deed het minder goed, want die daalde met 0,8 procent tot 734,37 punten. Grote boosdoener was LogicaCMG, de Brits-Nederlandse leverancier van computerdiensten. Het bedrijf heeft in een tussentijds handelsbericht bekendgemaakt dat de omzet in Groot-Brittannië dit jaar wat lager zal zijn dan vorig jaar. Datzelfde geldt voor de winstmarge. De omzet in Nederland steeg het afgelopen kwartaal weliswaar 9 procent, maar al met al waren beleggers behoorlijk teleurgesteld. Het aandeel werd bij een recordomzet van meer dan 20 miljoen stuks in de uitverkoop gedaan. LogicaCMG verloor uiteindelijk ruim 9 procent op 2,41 euro.

EUROPA Op de Europese beurzen waren met name telecombedrijven in trek. Deutsche Telekom trok in Frankfurt de aandacht omdat er plannen zouden bestaan de Amerikaanse activiteiten af te stoten. Daarnaast sprong de koers van Tele2 op, nadat analisten van Morgan Stanley zich zeer lovend hadden uitgelaten over de herstructureringen die de Zweden hebben doorgevoerd.

In de farmaceutische sector vielen rake klappen. Enkele effectenhuizen lieten kritische geluiden horen over GlaxoSmithKline: het medicijn Avandia tegen diabetes zou (veel) risico’s met zich meebrengen. Ook de Zwitserse medicijnmaker Novartis kreeg van beleggers de wind van voren: het concern verloor een belangrijke rechtszaak over patenten.

Meer over