Nieuws

DSM neemt Noors bedrijf in erwten en tuinbonen over

Voormalig chemieconcern DSM maakt werk van zijn nauwere focus op voeding en gezondheid. Maandag kondigde het bedrijf aan het Noorse Vestkorn Milling over te nemen, dat eiwitten uit erwten en tuinbonen produceert voor onder meer vleesvervangers. DSM nestelt zich daarmee wat steviger in de keten van vegetarische eiwitalternatieven, die een steeds groter aanbod in de supermarktschappen vormen.

Redactie
Bonen Beeld Getty Images/EyeEm
BonenBeeld Getty Images/EyeEm

Het aan de zuidwestkust van Noorwegen gevestigde bedrijf heeft 55 werknemers en produceert naast eiwitten ook zetmeel en voedingsvezels. De ingrediënten vinden hun weg ook naar hondenbrokken en veevoer. De overnamewaarde is 65 miljoen euro.

Patrick Niels, baas van DSM’s Food & Beverage divisie, laat in een persbericht weten dat het Noorse bedrijf een welkome toevoeging is aan de portefeuille van DSM, omdat ‘de verwachtingen van de consument en maatschappij rond smaak, textuur, voedingswaarde en klimaatimpact in de zeer dynamische vleesvervangerbranche steeds verfijnder worden’.

Lange tijd was soja de belangrijkste bron van plantaardige eiwitten, maar vanwege de met ontbossing gepaarde plantages raakt dat uit de gratie bij bewust etende consumenten. Bonen vormen een belangrijk alternatief.

Plantaardig eten

DSM, dat voortkomt uit de Limburgse Staatsmijnen, kondigde in september aan dat het zich gaat concentreren op (gezonde) voeding en diervoeding, met het expliciete doel in 2030 150 miljoen mensen te voorzien van ‘lekker, voedzaam en duurzaam plantaardig eten’. Daartoe stoot het zijn plastics- en materiaaltakken af.

Het concern produceert al smaakstoffen en vitamines voor vleesvervangers, en daar komen nu de eiwitten bij. DSM bouwt met het Franse Avril ook een fabriek die eiwit uit raapzaad haalt, de gele plantjes die je veel ziet in Noord-Frankrijk en Duitsland en die in eerste instantie verbouwd worden voor de olie.

Niet alles is overigens plantaardig: in september kocht DSM First Choice Ingredients, een bedrijf in het Amerikaanse Wisconsin dat aroma’s uit gefermenteerde zuivel haalt.

Vestkorn, dat in 1855 begon met een graanmolen, exporteert ingrediënten naar veertig landen. ‘We zijn blij met deze kans, en we kijken ernaar uit om deel uit te maken van het DSM-team’, aldus bestuursvoorzitter Aslak Lie.

Meer over