'DSM moet bedrijfsonderdelen afsplitsen'

Activistische aandeelhouders voeren bij DSM de druk op om bedrijfsonderdelen af te splitsen. Ook analisten denken dat het Limburgse chemieconcern vroeg of laat zo'n stap zal moeten zetten.

Eric van den Outenaar
null Beeld anp
Beeld anp

'Ik vind het heel lastig om er concrete namen bij te noemen. Dat zou pure speculatie zijn, er kunnen veel soorten kopers op de loer liggen', zegt analist Tom Muller van Theodoor Gillissen. 'Maar bij DSM geldt op dit moment zeker: waar rook is, is vuur.'

Ook volgens analist Wim Hoste van KBC Securities kan het eigenlijk alle kanten op met het concern. 'DSM zou nog meer activiteiten kunnen onderbrengen in aparte bedrijven waar het vervolgens een klein aandeel in behoudt. Tevens zouden directe concurrenten of afnemers van de producten interesse kunnen hebben in een overname van onderdelen.'

Dat er iets borrelt, staat vast. Vandaag presenteert DSM zijn kwartaalcijfers en meer dan anders staat het concern in de belangstelling. De Amerikaanse activistische beleggingsmaatschappij Third Point heeft sinds deze zomer een belang van 3 procent opgebouwd in het chemieconcern.

Ook het Amerikaanse hedgefonds Blackrock, dat zich al langer bij DSM roert, heeft zijn belang in het bedrijf uitgebreid. Dat blijkt uit een melding bij het AFM. Samen hebben ze 6 procent van de aandelen en kunnen ze de druk in Heerlen opvoeren.

Status van onderdelen van DSM. Omzet 2013 miljard euro, winstmarge in procenten Beeld de Volkskrant
Status van onderdelen van DSM. Omzet 2013 miljard euro, winstmarge in procentenBeeld de Volkskrant

Gezondheidstak uitbouwen

In een brief aan beleggers heeft Third Point-oprichter Daniel Loeb laten weten in DSM de volgende opsplitsingkandidaat te zien. Daarmee zou DSM de trend van dit moment volgen. Andere grote namen als Philips, eBay en Hewlett-Packard (HP) gingen het chemieconcern de afgelopen maanden al voor. Volgens Loeb zou er te weinig verband zijn tussen het maken van aan de ene kant pillen voor gezondheidsfreaks (Nutrition) en aan de andere kant bijvoorbeeld grondstoffen voor kunstzijde (Polymer Intermediates) en plastic materialen in de auto-industrie (Performance Materials).

De redenering van Third Point: DSM moet zijn winstgevende gezondheidstak uitbouwen en het liefst de minder succesvolle takken de deur uit doen. DSM zelf houdt de kaken op elkaar.

Een naam die rondgaat is het Duitse chemiebedrijf Evonik. Persbureau Bloomberg meldde vorige week op basis van anonieme bronnen dat het bedrijf DSM wil overnemen. Dat gerucht werd door het bedrijf ontkend. 'Dat dit gebeurt is niet waarschijnlijk, DSM is veel te groot', zegt Muller.

Voeding

Het is logischer dat het Limburgse concern zich meer richt op het onderdeel Voeding en de overige delen van het bedrijf afstoot, vindt Muller. Al in 2011 heeft DSM te kennen gegeven dat het van zijn slecht draaiende caprolactamfabrieken af wil. Dat is nog steeds niet gelukt.

In de fabrieken maakt DSM grondstoffen voor kunstzijde. Ze vormen binnen het onderdeel Polymer Intermediates de belangrijkste omzetpoot. Door toegenomen concurrentie uit Aziatische landen staat de winstgevendheid onder druk.

Muller verwacht dat het Nederlandse bedrijf in de komende twee jaar ook het onderdeel Performance Materials van de hand zal doen. 'Dit is precies de weg die concurrent Bayer in Duitsland aan het bewandelen is.'

Analist Hoste verwacht niet dat het bestuur van DSM zich nu onder druk laat zetten. 'Het bedrijf houdt zich altijd stipt aan zijn vijfjarenplannen. Ik denk dat het daarom pas volgend jaar met grote strategische veranderingen komt.'

Meer over