DSM en Crucell gaan samenwerken

Het chemiebedrijf DSM en het biotechbedrijf Crucell in Leiden gaan nauwer samenwerken bij de ontwikkeling van een nieuwe techniek om eiwitten en antistoffen voor medicijnen te kunnen maken....

Crucell heeft een techniek ontwikkeld om met menselijke cellen chemicaliën, vaccins en eiwitten te maken. Die cellen worden langs biotechnologische weg gedresseerd om dat efficiënt en snel te doen. DSM heeft experimentele ervaring om cellen in stalen tanks te laten vermenigvuldigen, zodat ze de gewenste stoffen produceren.

DSM wilde in 2002 die zogeheten Per.C6-technologie van Crucell gebruiken voor de productie van grondstoffen in grote hoeveelheden. Het heeft de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in een productiecapaciteit in het Canadese Montreal. Die faciliteit daar gaat nu in de mottenballen. Pharmabedrijven besteden nog te weinig bulkproductie uit. Wel hebben volgens DSM farmabedrijven veel interesse in de productie van zogeheten specialiteiten. Weliswaar in kleinere hoeveelheden, maar de winstmarges voor die medicinale eiwitten zijn groot. Een potentiële markt van tweehonderd miljard dollar binnen twintig jaar, hoopt DSM.

Naast de twintig licenties met DSM heeft Crucell de afgelopen jaren nog twintig andere licentieovereenkomsten afgesloten onder meer met vaccin-monopolist Avantis-Sanofì voor de productie van een griepvaccin. Zelf ontwikkelt Crucell ook vaccins onder meer tegen het West-Nijl-virus.

Om die vaccins op grote schaal te kunnen produceren, wil Crucell het Zwitserse Berna overnemen. Het Nederlandse biotechbedrijf heeft begin december een bod uitgebracht op dat vaccinbedrijf. Daarmee is een bedrag gemoeid van bijna 400 miljoen euro, te betalen in aandelen.

De geplande overname heeft inmiddels geleid tot een tegenaanval van de Zwitserse pharmagigant Novartis. Die maakte het afgelopen weekend bekend eveneens een overnamebod te overwegen en in verband daarmee de boeken van Berna te willen inzien.

Meer over